Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi väkivaltainen äärioikeisto ei huoleta pääministeriä?

4.9.2018

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Äärioikeisto esiintyy yhä näkyvämmin ympäri Pohjois-Eurooppaa. Ruotsissa Pohjoismainen vastarintaliike on ollut viimeisen vuoden erittäin aktiivinen. Elokuussa natsitervehdyksiä nähtiin Turun kaduilla ja viikonloppuna Saksassa Chemnitzissä useita loukkaantui maahanmuuttoa vastustavissa mellakoissa.

Kun pääministeri Juha Sipilältä (kesk) kysyttiin Ylen Ykkösaamussa Chemnitzin tapahtumista, hän sanoi ymmärtävänsä ihmisten pelkoja siitä, että maahanmuuton mukana tulee myös terroristeja ja, että mellakat ”kumpuavat hallitsemattomasta maahanmuutosta".


Pääministeri ei mitenkään
ilmaissut olevansa erityisen huolestunut äärioikeistosta. Sen sijaan hän painotti, että mielipide pitää saada ilmaista.

”Vaientaminen on pahin tapa suhtautua näihinkin vaikeisiin kysymyksiin.”

Lisäksi Sipilä kommentoi vuoden 2015 suurta pakolaismäärää, vaikeaksi tilanteeksi, koska ”silloin suurin osa liikkujista oli liikkeellä taloudellisten syiden vuoksi, ei siksi että he olisivat paenneet sotaa tai vainoa. Se on epäjärjestyksen aiheuttanut Euroopassa.”


Tänään pääministeri jatkoi aiheesta blogissaan. Hän painotti malttia maahanmuuttokeskusteluun.


Pääministeriltä itseltään
olisi voinut toivoa malttia puheilleen. Esimerkiksi hänen väitteensä turvapaikanhakijoiden motiiveista osoitettiin nopeasti vääriksi.

Moni kommentoija arvosteli Sipilän tapaa oikeuttaa äärioikeiston kahakointi sillä, että maahanmuuttajia on niin paljon. Esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö paheksui, että Sipilän kommentit ruokkivat ennakkoluuloja.

”Pidän vaarallisena, että Sipilä merkittävänä vallankäyttäjänä antaa hyväksyntänsä ennakkoluuloille. Se ruokkii niitä ja seuraava askel voi olla toiminta.”

Maahanmuuttajia pelkäävät eniten ihmiset, joilla on vähiten kontakteja muualta tulleisiin. Kun pääministerin viesti on, että turvapaikanhakijat ovat huijareita ja maahanmuutto on perusteltu syy pelkoon, lietsoo se turhaa vastustusta.


Samaan aikaan Saksassa puolueet tuomitsivat Chemnitzin mellakat Saksan poliittisen kulttuurin vastaisina. Ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Heiko Maas otti nettilehti Politicossa voimakkaasti kantaa. Hän käski ihmisiä ylös sohvalta ja vastustamaan oikeistolaisia ääriliikkeitä

”Meidän täytyy näyttää kasvomme uusnatseja ja antisemitistejä vastaan.”

Kaduilla nähtyjä Hitler-tervehdyksiä hän kutsui häpeäksi Saksalle.

Pääministeri Sipilän viesti oli täysin päinvastainen. Malttia vaan!


Äärioikeiston masinoimien marssien ymmärtäminen on naivia, ja jopa vaarallista. Kun yhteiskunnan ilmapiiri kehittyy tarpeeksi muukalaisvastaiseksi, niin pieni joukko sairaita ihmisiä näkee siinä oikeutuksen ryhtyä sanoista tekoihin.

Esimerkiksi Tukholmassa 1990-luvulla riehunut sarja-ampuja Lasermannen koki vain toteuttavansa maahanmuuttajia ammuskelemalla sitä, mitä muutkin yhteiskunnassa toivoivat. Samanlainen ilmapiiri vallitsi Suomessa loppuvuonna 2015. Silloin raportoitiin toistakymmentä attentaattia turvapaikanhakijoita vastaan.

Viime vuonna Helsingin poliisin tietoon tulleista väkivaltaisista ääririkoksista, kaikki yhtä lukuun ottamatta olivat äärioikeiston tekemiä. Suomen vastarintaliike on viime vuosina syyllistynyt niin moniin väkivallantekoihin, että poliisihallitus on esittänyt liikkeen kieltämistä.


Äärioikeiston yhä näkyvämpi
ja väkivaltainen toiminta pelottaa minua huomattavasti enemmän kuin maahanmuutto. Toivon, että pääministeri ottaisi myös sen huolen vakavasti.

juha sipilä  Maahanmuutto  äärioikeisto  pohjoismainen vastarintaliike  uusnatsit 

Viite