Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

MTK:lla on suhteettoman paljon valtaa

2.12.2019

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja.

Suomen jarruttelu EU:n seitsenvuotisen budjetin suhteen herättää kritiikkiä, kertoi Yle viikonloppuna.

Komissio, monet jäsenmaat ja EU:ta seuraavat asiantuntijat ihmettelevät muun muassa, miksi Suomi haluaa säilyttää maataloustuet entisellään eikä ohjaa tukia ilmastonmuutoksen torjuntaan ja digitalisaatioon.

EU-komissio haluaisi pienentää maatalouden osuutta budjetista ja sitoa käytetyt sadat miljardit eurot päästövähennyksiin. Suomi haluaa säilyttää tuet nykyisellään. Ylen haastattelema ympäristöasiantuntija sanoo, että Suomen valmistelema budjetti katsoo taaksepäin.


Tämä on pettymys
, mutta ei oikeastaan yllätys. Suomen maatalouslinja on nimittäin järjestään sama kuin tuottajien etujärjestön MTK:n linja ja MTK vastustaa komission esitystä.

Jo lokakuussa Brysselistä vuodettu asiakirja antoi vihiä, että Suomi ajaisi heikennyksiä EU-komission ehdottamiin vaatimuksiin ympäristötoimista kuten viljelykierrosta, turvemaiden suojelusta ja talviaikaisesta kasvipeitteestä.

Sama Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta ensimmäisenä Euroopassa.


Olen havahtunut Suomen
maatalouspolitiikkaan, koska kirjoitan Vihreän Langan seuraavan numeroon juttua MTK:n ilmastolinjasta. Juttua varten olen haastatellut liudan etujärjestöä tuntevia henkilöitä.

Heidän kanssaan keskustellessa on selvinnyt, miten suhteettoman paljon valtaa MTK:lla on Suomessa. Vaikka maatalous ei enää ole BKT:ssä mitattuna merkittävä ala, on MTK onnistunut pitämään asemansa. Yksi syy tähän on keskustapuolueen, maa- ja metsätalousministeriön ja MTK:n lähes symbioottisena pidetty suhde.


Erityisesti Suomen
EU-politiikka on MTK:lla näpeissään. Järjestö lobbaa voimalla Brysselissä.

Työelämäprofessori Anders Blomin suomalaista lobbausta käsittelevä väitöskirja kertoo, että jo Suomen EU-jäsenyysneuvottelut käytiin osin MTK:n johdolla. Blomin mukaan MTK on ylipäätään onnistunut yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja edunvalvonnassa erinomaisesti.

”MTK on aktiivinen osapuoli ilmasto- ja ympäristökeskustelussa. Vaikka MTK on niissä puolustuskannalla, se on onnistunut hyökkäämään. Se on identifioinut poliittiset tavoitteensa ja onnistunut lanseeraamaan ne yleiseen keskusteluun.”

Poliittinen tavoite on pitää maataloustuet korkeina eikä hyväksyä tuille lisää ehtoja. Nyt tämä MTK:n tavoite näyttäisi määrittävän Suomen virallista linjaa, kun EU-puheenjohtajuuden viimeisinä töinä luodaan EU:n pitkän aikavälin budjettia.

mtk  maatalous  euroopan unioni 





Viite