Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Muutos? Jäävätkö vain miehiä koskevat kutsunnat historiaan?Iiro Törmä

Muutos? Jäävätkö vain miehiä koskevat kutsunnat historiaan?

Naiset kutsuntoihin jo lähivuosina: ”Todennäköisesti seuraava eduskunta päättää”

2.10.2018 15.40

Anne Ignatius

Armeijan kutsuntoihin saattavat lähitulevaisuudessa osallistua myös naiset.

”Pidän todennäköisenä, että seuraava eduskunta päättää asiasta”, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Yhä useammat ihmiset ja poliitikot puolueesta riippumatta pitävät sitä tasa-arvon kannalta ongelmallisena, että asepalvelus koskee vain osaa ihmisistä. Toinen puoli ikäluokasta jää armeijan ulkopuolelle, kun taas toinen puoli velvoitetaan siihen rangaistuksen uhalla.

”Samat oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet pitäisi olla kaikilla sukupuolilla”, Mikkonen sanoo.


Nuorten miesten syrjäytymisestä puhutaan paljon, mutta myös tytöt syrjäytyvät.

”Jos kutsuntoihin kutsuttaisiin koko ikäluokka, se osaltaan ehkäisisi nuorten syrjäytymistä”, Mikkonen sanoi tiistaina eduskunnassa järjestetyssä, naisten asepalvelusta käsittelevässä tilaisuudessa.

Kyse on myös työurasta. Esimerkiksi Reserviupseerikoulu RUK:ssa miehet saavat usein kontakteja liike-elämän ja teollisuuden vaikuttajiin, mikä vaikuttaa urakehitykseen ja sitä kautta hyvinvointiin.


Nyt kutsuntoihin kutsutaan 18-vuotiaat miehet. Kutsuntoihin osallistuu noin 30 000 henkilöä vuodessa. Heistä kaikkia ei hyväksytä armeijaan, ja osa hyväksytyistä keskeyttää.

Kutsuntojen kuluista suurin osa aiheutuu terveystarkastuksista. Ne maksavat yhteiskunnalle 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Summa kaksinkertaistuisi, jos kutsuntoihin osallistuisivat myös naiset.

Ensimmäiset vapaaehtoiset naiset menivät armeijaan vuonna 1995. Viime vuosina naisten osuus on kasvanut, mutta määrät ovat edelleen pieniä. Noin tuhat naista aloittaa asepalvelun joka vuosi. Kaikista asepalvelusta suorittavista noin kaksi prosenttia on naisia.


Jos asepalvelukseen valittaisiin koko ikäluokasta sopivammat, se tarkoittaisi sitä, että yhä useampien miesten, jotka eivät ole halua suorittaa asepalvelusta, ei tarvitsisi niin tehdä.

Vihreiden toive on, että pitkällä tähtäimellä asepalvelus muuttuu vapaaehtoiseksi. Jos vapaaehtoisia hyviä hakijoita olisi tarpeeksi, ketään ei tarvitsisi velvoittaa siihen.

Kutsuntojen laajentamisessa moni yksityiskohta on vielä auki. Asiantuntijat kuitenkin pitävät tärkeänä, että erillisistä naisten tuvista luovutaan. Se vain eristää naiset ja edistää kahtiajakoa armeijan sisällä.

armeija  tasa-arvo  kutsunnat  naiset  puolustusvoimat 
Viite