Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Lisää meppejä vihreille. Vihreiden europarlamenttiryhmän arvioidaan kasvavan noin 55 paikkaan. Kuvassa Heidi Hautala, Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Keller ja Niinistö.Iiro Törmä

Lisää meppejä vihreille. Vihreiden europarlamenttiryhmän arvioidaan kasvavan noin 55 paikkaan. Kuvassa Heidi Hautala, Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Keller ja Niinistö.

Niinistö: Ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja ympäristön puolustajat voittavat eurovaalit

20.5.2019 17.57

Riikka Suominen

Ville Niinistö ja Heidi Hautala nousivat kärkeen, kun Helsingin Sanomat teetti kyselyn suosituimmista eurovaaliehdokkaista. Niinistöstä tulos kertoo siitä, että vihreiden arvot nauttivat laaja suosiota peruskannattajien ulkopuolellakin.

Äänestäjiä kiinnostavat ratkaisut ilmastokriisiin ja metsiensuojelu. Niinistön kotikentällä Turussa esiin nousee Itämeren tila.

”Ihmiset ymmärtävät, että EU:n kautta ongelmat voidaan parhaiten ratkaista. Viisi vuotta sitten (eurovaaleissa) ei vielä ymmärretty, miten iso valta EU:lla on ympäristökysymyksissä.”


Laitaoikeiston povataan etenevän eurovaaleissa ja iso osa vaaliuutisoinnista on keskittynyt siihen. Mutta ilmiöllä on vastavoimansa. Monessa maassa vihreät ovat kasvaneet, koska puolue edustaa laitaoikeiston vastakohtaa: Eurooppa-, ympäristö- ja maahanmuuttomyönteisyyttä.

Saksassa vihreät ovat gallupien toiseksi suurin puolue, Hollannissa, Luxemburgissa ja Belgiassa on takana vaalivoitto ja myös Iso-Britanniassa erilaiset vihreät liikkeet ovat nousussa.

”Uskon, että ne, jotka voimakkaimmin puolustavat ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja ympäristöä, voittavat nämä vaalit”, Niinistö sanoo.

Hänestä oikeistopopulistien mediahuomio on suurempi kun heidän painoarvonsa parlamentissa.

”Vaikka vaalit menisivät hyvin, saavat he noin kuudesosan parlamenttipaikoista.”

Tähän saakka laitaoikeiston vaikutusvaltaa on vähentänyt se, etteivät puolueet ole kyenneet yhteistyöhön. Nyt ne yrittävät yhdistyä Italian sisäministerin Matteo Salvinin johdolla.

”Herättää kysymyksen siitä, miksi perussuomalaiset on päättänyt yhdistyä liittymään, joka on lähellä Putinin Venäjää. Jopa ruotsidemokraatit pysyvät kaukana Salvinin venäjämyönteisestä yhteistyöstä", Niinistö sanoo.

Hän viittaa Salvinin Lega-puolueen ja Marine LePenin Ranskan kansallisen liittouman avoimeen yhteistyöhön Venäjän kanssa.

 

Perinteisten valtapuolueiden, keskusta-oikeiston ja keskusta-vasemmiston kannatus laskee.

”Puolueryhmät ovat hukassa. Osa niistä alkaa matkia laitaoikeiston populisteja, mikä on haitalllilsta demokratialle", Niinistö sanoo. Hän antaa esimerkiksi keskusta-oikeistolaisen CSU:n joka Bayernissa ajoi tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Sen seurauksena puolue syksyllä hävisi vaalit. Vihreät tuplasi kannatuksensa ja nousi osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Jatkossa perinteisten valtapuolueiden pitää tehdä entistä enemmän yhteistyötä liberaalien ja vihreiden kanssa, koska muuten ei synny päätöksiin vaadittavia enemmistöjä.

”Tarvitaan rakentava enemmistö, joka haluaa ratkoa Euroopan ongelmia. Jos luodaan jännitteitä ja hajoitetaan, siitä hyötyvät vain EU:n ulkopuoliset voimat. EU:n heikkeneminen on epäisänmaallisinta, mitä tässä tilanteessa voi tehdä. EU on keskeinen meidän taloudelle, vientimarkkinoille, turvallisuudelle ja vakaudelle.”

 

Vihreät hyötyy siitä, että yhteistyön vastineeksi isoille puolueille voi asettaa ehtoja ja vivuta politiikkaa lähemmäs omaa linjaa.

”Vihreillä ja demareilla pitää olla kyky saada (parlamentin) enemmistö meidän suuntaamme ja vahvistaa hyvinvointia ja demokratiaa. Talouskuripolitiikasta on päästävä eroon. Se jättää ihmisiä pulaan ja ruokkii eriarvoisuutta.”

Samaan aikaan vihreiden pitää kyetä erottautumaan muista puolueista.

”Oppi vuoden 2011 jytkystä on, että vihreiden pitää kyetä osoittamaan, miten eroamme valtapuolueista. Jos ainoa, joka erottuu massasta on oikeistopopulistit, niin he hyötyvät siitä. Siksi vihreiden pitää heiluttaa lippuja ja haastaa muita uudistumaan” Niinistö sanoo ja muistuttaa, että samaa tasapainoilua vihreät teki koko hänen puheenjohtajakautensa.

"Periaatteellisuus on tehnyt vihreiden politiikasta parempaa. Olemme osoittaneet, että koulutuksen arvo tunnistetaan, ettei tarvitse myydä ihmisoikeuksia, eikä alistua laitaoikeiston agendalle.”

 

Ennusteet näyttävät vihreiden ryhmän kasvavan noin 55 paikkaan. Niinistön mukaan Suomen vihreiden kolmas meppipaikka ei ole mahdoton. Hän arvelee äänestysprosentin nousevan, koska nuoret ovat liikkeellä.

”Meidän kannattajat vaikuttavat  olevan hereillä, mutta mitään ei voi pitää itsestäänselvänä. Kannattaa muistaa, että Riikka Karppinen jäi eduskuntavaaleissa kymmenen äänen päähän paikasta. Jokainen ääni merkitsee."

eurovaalit  ville niinistö  europarlamentti 
Viite