Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Jauhot suuhun -puhekuplat

Papu pierettää – lämpeneekö ilmasto?

6.11.2018 9.56

Lasse Leipola

Väite: Kasvisruoan aiheuttamat pierut vievät ilmastohyödyn.

Lyhyt vastaus: Onneksi lihaa syövät valkoiset heteromiehet eivät piereskele!

Pitkä vastaus: Ihminen pieree päivässä keskimäärin 0,5–1,5 litraa. Pavut voivat kasvattaa pierujen määrän noin 2,5-kertaiseksi.

Oletetaan vegaanin päästöt varmuuden vuoksi hieman yli kolme kertaa keskimääräistä ylärajaa suuremmaksi. Viisi litraa pieruja päivässä olisi epäilemättä sekä oman mukavuuden että sosiaalisten suhteiden kannalta kestämätön taso, mutta olisiko silläkään vaikutusta ilmastoon?

Vuositasolla viiden litran päivätahti tarkoittaisi noin 1 800 litraa suolistokaasua. Pierun sisältämien kaasujen pitoisuudet vaihtelevat. Jos koostumus sattuisi olemaan läpi vuoden mahdollisimman haitallinen ilmastolle, hiilidioksidin osuus voisi olla noin 30 prosenttia ja metaanin noin 25 prosenttia. Loppu olisi enimmäkseen vetyä ja typpeä, jotka eivät lämmitä ilmastoa.

Vuositasolla hiilidioksidia karkaisi ilmakehään 540 litraa ja metaania 450 litraa. Massaksi muutettuna nämä määrät ovat 1,0 ja 0,3 kiloa. Koska metaani on 34 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi ilmaston lämmittäjä, metaanimäärä vastaa kymmentä kiloa hiilidioksidia.

Eli yhteenlaskettuna vegaanin vuosipieruilla on sama ilmastoa lämmittävä vaikutus kuin 11 kilolla hiilidioksidia. Saman verran päästöjä aiheutuu esimerkiksi 730 grammasta naudanlihaa tai 2,2 kilosta possua.

ilmavaivat  ilmasto  kasvisruoka  pavut  metaani  hiilidioksidi  ilmastonmuutos  vegaanit 



Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.