Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti puheessaan kantaa esimerkiksi avohakkuisiin. Riikka Suominen

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti puheessaan kantaa esimerkiksi avohakkuisiin.

Touko Aalto: Suomi tarvitsee tiedeministerin

16.6.2018 11.31

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaatii Suomen tiedeministerin.

”Haluamme Suomesta tieteen ja tutkimuksen kärkimaan. Se edellyttää merkittävää rahoitusta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Se edellyttää vahvaa panostusta perustutkimukseen, tieteen ja tutkimuksen vapauteen. Seuraavan hallituksen on otettava tämä haaste tosissaan. Siihen Suomi tarvitsee tiedeministerin”, Aalto sanoi.

Aalto linjasi vihreiden ehtoja tuleviin hallitusneuvotteluihin. Tiivistetysti ne ovat ilmasto- ja ympäristöpolitiikan uudistaminen, sosiaaliturvan uudistaminen ja koulutuksen lisäsatsaukset.

Aalto vaati seuraavaa hallitusta palauttamaan kokoomuksen ja keskustan leikkaamat rahat koulutukseen. Vihreät haluaa muun muassa tehdä esiopetuksesta kaksivuotisen ja varmistaa toisen asteen maksuttoman koulutuksen kaikille.

”Näillä ehdoin olemme eduskuntavaalien jälkeen valmiit hallitusneuvotteluihin ja hallitusvastuuseen”, itsevarmasti esiintynyt puheenjohtaja sanoi.

Aalto myös sanoi vihreiden olevan valmis esimerkiksi valtiovarainministerin ja pääministerin tehtäviin.


Aalto heitti puheessaan useita piikkejä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suuntaan. Aallon mukaan hallituksen politiikka ei ole ollut köyhyyttä vähentävää vaan köyhyyttä syventävää. Aalto sanoi hallituksen päätösten osuneen kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin.

”Aktiivimalli ei ole ratkaisu. Tarvitaan positiivisempaa ihmiskuvaa. Ensi kauden tärkeimpiä projekteja on perusturvan uudistaminen.”

Aallon mukaan tilkkutäkkimäistä etuusviidakkoa on yksinkertaistettava ja perusturvan tasoa on nostettava. Vihreiden ratkaisu on edelleen perustulo.

”Se on niin suuri mullistus, että yhdessä vaalikaudessa ei se valmiiksi tule. Työ pitää kuitenkin aloittaa heti.”

Aallon mukaan tämän hallituksen perustulokokeilu ei ole riittävä, mutta alku kuitenkin. Aalto korosti, että lannistamisen ja paperin pyörittämien sijaan perustulo vapauttaa ihmiset toimintaan ja työvoimahallinnon työntekijät valvomisesta työllistymisen tukemiseen.

Aalto vaati ihmisoikeuksien kunnioittamista nykyistä paremmin.

”Sipilän hallituksen erityisosaamisalue on ollut arvojohtajuuden puute ja jakolinjojen rakentaminen ihmisten välille. Erityisesti tämä näkyy hallituksen epäinhimillisessa turvapaikkapolitiikassa”, Aalto sanoi ja jatkoi:

”Elämme nyt maassa, jossa lapsia haetaan poliisiautoilla  kesken koulupäivän, perheitä hajotetaan ja ihmisiä lähetetään hengenvaaraan.”

Aalto kritisoi hallituksen ihmisoikeuspolitiikkaa myös translain osalta. Hän muistutti, että Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, jonka translaki vaatii pakkosterilointia.

 
Koulutusuudistusten ja perusturvan uudistamisen ohella vihreät suostuu hänen mukaansa tekemään hallitusyhteistyötä vain sellaisten puolueiden kanssa, jotka ottavat isoja askeleita luonnon suojelemisessa ja ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Vihreät aikoo esimerkiksi toteuttaa soidensuojeluohjelman ja siirtää avohakkuut historiaan. Aalto viittasi Sipilän ja keskustan käyttämään realistisen vihreyden käsitteeseen, jota keskusta on käyttänyt viitatessaan, että vihreiden vihreys olisi epärealistista. Aallon mukaan luonnolla on suomalaisille itseisarvo ja siitä halutaan pitää huolta.

Aalto vaati Suomea seuraamaan Ruotsin esimerkkiä ja ottamaan käyttöön lentoveron. Suomen on ajettava EU-tasolla ja EU-puheenjohtajuuskaudella ilmastonmuutoksen torjumista ja fossiilisista polttoaineista irtautumista. Se on Aallon mukaan tärkeää myös turvallisuuspoliittisesti, koska on kyettävä toimimaan myös silloin kun kaasuhanat suljetaan maailmanpoliittisista syistä.

Vihreät on koolla puoluekokouksessa Vantaan Korsossa tänä viikonloppuna.

 

Vihreät  puoluekokous  sote  koulutus  ilmastonmuutos 
Viite