Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vapo

Turha tukea. Tutkijan mukaan ilmastolle haitallisen turpeen houkuttelevuutta ei kannata lisätä budejtilla.Vapo

Turha tukea. Tutkijan mukaan ilmastolle haitallisen turpeen houkuttelevuutta ei kannata lisätä budejtilla.

Tutkija: Budjetilla voisi iskeä ilmastopäästöihin – esimerkiksi turpeen tuelle ei perusteita

9.8.2018 16.37

Sammeli Heikkinen

Paahtava ja kuiva kesä on saanut kansalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta. Mutta näkyykö ilmastomuutos syksyn budjettiriihessä?

Valtion budjettipolitiikka voisi olla varsin tehokas keino ilmastonmuutoksen hillintään, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Marita Laukkanen. Laukkanen on myös kansallisen ilmastopaneelin jäsen.

”Etenkin verot ovat keskeinen ja kustannustehokas instrumentti päästöjen ohjaamiseen”, Laukkanen sanoo.


Käytännössä ilmastopäästöjä voisi vähentää esimerkiksi haittaverojen kiristämisellä tai luopumalla alennetuista verokannoista.

Laukkasen mukaan Suomen budjetissa eniten olisi tekemistä energiaverotuksessa. Suuri osa hiilidioksipäästöistä ei ole päästökaupan piirissä. Näitä päästöjä voisi ohjata valtion veroilla.

”Esimerkiksi liikenne- ja lämmityspolttoaineet ja työkoneiden polttoaineet ovat tällaisia. Lisäksi osa kivihiilestä jää vielä hinnoittelematta päästökaupassa.”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaati heti valtiovarainministeriön budjettiesityksen julkistamisen jälkeen ministeri Petteri Orpolta (kok) fossiilisten polttoaineiden tukien karsimista. Vihreät on pitänyt ympäristölle haitallisten tukien karsimista omien varjobudjettiensa ytimessä viime vuodet.

Budjettiehdotuksessa puhutaan energiaverotulojen verotuista. Laukkanen ei halua kutsua niitä ympäristölle haitallisiksi tuiksi tai niputtaa niitä yhteen.


Tämän vuoden talousarviossa energiaverotukia on hieman yli kaksi miljardia euroa. Ensi vuoden tukisumma on suurin piirtein sama. Lisäksi maatalous ja paljon energiaa kuluttavat yritykset saavat talousarvioesityksen mukaan noin 260 miljoonan euron energiaveronpalautukset.

Laukkasen mukaan verotuista esimerkiksi teollisuuden, kasvihuoneiden ja konesalien alennetulla verokannalla ei ole juuri tekemistä ympäristön kanssa. Alennettu sähkövero on noin 600 miljoonan euron verotuki.

”Sähköntuotanto on jo päästökaupan piirissä, sitä verotetaan samalla tavoin riippumatta tuotetaanko sähkö tuulivoimalla tai hiilivoimalla.”

Yritysten 230 miljoonan euron energiaverojen palautukselle taas ei ole Laukkasen mukaan tutkimuksellisia perusteita.

”Se on turha menoerä budjetissa. Myöskään turpeen verotuki ei ole perusteltavissa, sillä se suosii turvetta, jonka päästöt ovat suuremmat kuin kivihiilellä.”

Talousarvioesityksen mukaan turve saa verotukea ensi vuonna saman verran kuin tänä vuonnakin, liki 180 miljoonaa euroa.

Korjattu virhe 5. kappaleen toisesta virkkeestä: suurin osa muutettu suureksi osaksi.

budjetti  ilmastopolitiikka 
Viite