Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkija: Puheenjohtajan sairausloma ei syy painaa paniikkinappulaa

14.9.2018 10.19

Sammeli Heikkinen

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jäi eilen torstaina sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Kyseessä lienee ensimmäinen kerta istuvan puolueen puheenjohtajan kohdalla.

”Kansanedustajilla tällaisia sairauslomia on nähty. Uupumuksesta puhuminen on tuore ilmiö. On mahdollista, tai jopa todennäköistä, että aiemminkin joku puolueen puheenjohtaja on ollut vastaavan tilanteen edessä, mutta aiheesta ei ole keskusteltu samalla tavalla”, yliopistonlehtori Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo.

Vihreiden edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi Vihreän Langan haastettelussa ajaneensa itseään uupumuksen partaalle uransa ensi vuosina.

”Vuonna 2013 tuli ensimmäinen hetki puheenjohtajakaudella, kun elämä tuntui siedettävältä”, vuonna 2011 puheenjohtajaksi valittu Niinistö sanoi haastattelussa.

Viime vuoden maaliskuussa työministeri Jari Lindström (sin.) jäi sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Lindström ehtikin jo torstai-iltana toivottaa Aallolle malttia toipumiseen.


Vihreät tiedotti torstaina, että puheenjohtajan sairausloman aikana päivänpoliittista toimintaa puolueessa ohjaa normaalisti eduskuntaryhmä ja sen puheenjohtaja Krista Mikkonen. Puheenjohtajan töitä hoitavat varapuheenjohtajat Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen.

Jenni Karimäen mukaan puheenjohtajan tärkeimmät tehtävät ovat puoluehallituksen työn johtaminen ja puolueen kasvoina toimiminen.

”Itse näen tässä mahdollisuuden vastuun jakamiseen. Vihreiden varapuheenjohtajat ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja voivat ottaa vielä aiempaa näkyvämmän roolin politiikan julkisuudessa”, Karimäki sanoo.

Entä kevään vaalit? Vaikeuttaako puheenjohtajan sairausloma vihreiden valmistautumista vaalikamppailuun?

”En näe mitään syytä painaa paniikkinappia. Kiireisin kampanjointiaika koittaa vasta myöhemmin keväällä. Vaalivalmistelut tehdään laajemmalla joukolla, eikä puheenjohtajan sairausloma estä vaaleihin valmistautumisen jatkamista.”

Vihreät  uupumus  politiikka 
Viite