Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirjoittaja on kansanedustaja ja vihreiden naisten puheenjohtaja.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja vihreiden naisten puheenjohtaja.

Uhriutuvat kiusaajat

13.6.2018

Emma Kari

 

Olen vuosia seurannut, kuinka rasistisia, naisvihamielisiä ja homofobisia puheita viljelevät poliitikot uhriutuvat välittömästi, jos joku edellyttää heitä kantamaan vastuuta puheistaan. Silloin rikotaan heidän sananvapauttaan. Tai jopa rajoitetaan heidän uskonnonvapauttaan. Milloin ihmeessä kiusaamisesta tuli sananvapauskysymys?

 

Poikani käy ala-astetta. Jos joku välitunnilla homottelee, huorittelee tai käyttää rasistisia haukkumasanoja toisista lapsista, hän joutuu puhutteluun. Hän pyytää anteeksi. Ei hän väitä, että hänellä on oikeus kiusata tyttöjä tai ihonväriltään erilaisia lapsia. Tokaluokkalaisten lasten odotetaan kantavan vastuuta puheistaan. Miksi siis aikuiset ihmiset itkevät internetissä, että heitä sorretaan, jos joku odottaa heidän kantavan vastuuta puheistaan?

Jos kertoo, ettei homoja ole olemassa tai kyseenalaistaa heidän oikeutensa perheeseensä, satuttaa montaa ihmistä. Jos kertoo, ettei naisilla ole oikeutta päättää omasta kehostaan tai kyseenalaistaa heidän osaamisensa sukupuolen perusteella, sortaa puolta maailman väestöstä. Jos kertoo, ettei syyrialaisilla, afganistanilaisilla tai irakilaisilla ole oikeutta jäädä henkiin tai elää turvassa, asettaa ihmisiä julmalla tavalla eriarvoisiksi.

 

Viime viikolla Pori Jazz antoi nopealla aikataululla toimitusjohtajalleen potkut. Syynä olivat toimitusjohtajan homofobiset lausunnot, jotka eivät vastanneet festivaalin arvoja.

Kontrasti maan hallituksen toimintaan on valtava. Vähän aikaisemmin selvisi, että ulkoministeri Soini (sin.) on työmatkoillaan osallistunut aborttia vastustaviin tilaisuuksiin ja lisäksi tuominnut julkisessa blogissaan Irlannin aborttikansanäänestyksen tuloksen. Kyseessä on siis se ministeri, jonka tehtävänä on edustaa naisten aseman parantamista ajavan Suomen ulkopolitiikan arvoja. Miten tätä kommentoi Suomen pääministeri? Ei mitenkään. Ei missään. Pääministeri Sipilä (kesk.) myös kieltäytyi eduskunnan kyselytunnilla tuomitsemasta millään tavalla ulkoministerin aseman väärinkäyttöä.

Ulkoministeri itse keskittyi puolustamaan omaa oikeuttaan ”vakaumuksensa perusteella” sortaa naisia. On käsittämätöntä, että Suomessa vuonna 2018 ulkoministeri saa pääministerin hiljaisella siunauksella hyökätä naisten oikeuksia vastaan. Kokoomus ja keskusta ovat olleet hyvin tietoisia Soinin kannasta naisten oikeuksiin. Silti he antoivat hänelle yhden painavimmista salkuista hallituksessa. Naisten oikeuksien ei anneta häiritä Sipilän hallituksen miesten hyvää yhteishenkeä.

 

Ei kiusaaja ole sorrettu. Ei sananvapaus ole olemassa suojellakseen kiusaajia. Kun hyökkää ihmisryhmän oikeuksien kimppuun, alistavista, vähättelevistä ja loukkaavista sanoista on kannettava vastuuta. Sen ymmärtää lapsikin.

feminismi  feministi-blogi  feministiblogi 

Viite