Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Krista Mikkonen
”Tästä neuvottelut alkavat.” Krista Mikkosen johtaman ympäristöministeriön ja valtiovarainministeriön budjettiesityksissä on melkoinen ero.Iiro Törmä

”Tästä neuvottelut alkavat.” Krista Mikkosen johtaman ympäristöministeriön ja valtiovarainministeriön budjettiesityksissä on melkoinen ero.

Valtiovarainministeriö nihkeänä luonnonsuojelurahoissa – Ministeri Mikkosen mukaan luonnon on saatava sata miljoonaansa

16.8.2019 17.32

Sammeli Heikkinen

Hallitusohjelmassa sovittiin, että luonnonsuojelu saa sata miljoonaa euroa lisää vuodessa. Tästä näyttää jäävän melkoisesti väännettävää juuri käynnistyneisiin budjettineuvotteluihin.

Ympäristöministeriö olisi tehnyt hallitusohjelman lupaaman luonnonsuojelurahan pysyvän tasokorotuksen kokonaan jo nyt, valtiovarainministeriö haluaa saksia siitä puolet pois.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan sovitusta sadan miljoonan euron luonnonsuojelurahoituksen lisäyksestä vuositasolla on joka tapauksessa pidettävä kiinni.

Hallitusohjelman mukaan osa tästä rahoituksesta tulee niin sanotusti pysyvänä rahoituksena, osa taas niin sanottuna kertaluontoisena rahoituksena.

Tänään perjantaina julkaistuissa ministeriöiden budjettiesityksissä ja valtiovarainministeriön ehdotuksessa Suomen budjetiksi käsitellään rahoituksen pysyvää osaa. Kertaluontoisesta rahoituksesta esitykset julkistetaan elo–syyskuun taitteessa.


Tämän kertaluontoisen rahoituksen varaan näyttää jäävän suuri osa ensi vuoden luonnonsuojelurahojen lisäyksestä, sillä valtiovarainministeriön näkemys on kaukana ympäristöministeriön ehdotuksesta pysyviksi luonnonsuojelumenoiksi.

Ympäristöministeriön talouspäällikkö Timo Jaakkola tiivistää, että ympäristöministeriön budjettiesityksessä ehdotettiin luonnonsuojeluun 46 miljoonaa euroa uutta rahaa. Valtiovarainministeriön ehdotus luonnonsuojelurahoitukseen oli 23,4 miljoonaa euroa ympäristöministeriön ja 1,3 miljoonaa euroa maa- ja metsätalousministeriön kautta.

Tärkeimmät luonnonsuojelurahat koskevat luonnonsuojelualueiden hankintaa ja suojeluohjelmien rahoitusta sekä Metsähallituksen luonnonsuojelualuiden hoitoa ja käyttöä.

Niihin menisi ympäristöministeriön ehdotuksessa yli 40 miljoonaa euroa ensi vuonna. Valtiovarainministeriö antaisi tähän puolet vähemmän.

”Monimuotoisuutta turvaavat lisäykset, luonnonsuojelualueiden hankinta, soiden- ja lintukosteikkojen suojelu ja Metso-rahoitukset ovat tärkeimpiä budjetissa. Monimuotoisuus on vähentynyt sitä tahtia, että suojelutoimia tarvitaan ripeästi enemmän. Me lähdemme siitä, että luonnonsuojelurahoitus nousee sadalla miljoonalla vuositasolla, kuten hallitusohjelmassa sovittiin. Tästä neuvottelut alkavat”, Krista Mikkonen sanoo.


Hallitusohjelman mukaan vuoden 2023 budjetissa pysyvät luonnonsuojelumenot ovat 46 miljoonaa euroa korkeammat kuin tänä vuonna. Ympäristöministeriö pyrki budjettiehdotuksessaan siihen, että 46 miljoonaan euroon olisi päästy heti ensi vuonna. Rahaministeriön kanta näyttää olevan toinen.

Olipa nyt julkistettujen ehdotusten pohjalta tuleva ensi vuoden pysyvien luonnonsuojelumenojen summa mikä vain, Mikkonen sanoo, että luonnonsuojelurahoituksen on kokonaisuudessaan noustava hallituksen lupaamat sata miljoonaa euroa vuodessa.

Jos siis pysyvä luonnonsuojelurahoitus jäisi ensi vuodelle valtiovarainministeriön ehdottamaan noin 26 miljoonaan euroon, niin sanotusta kertaluontoisesta rahoituksesta pitäisi löytyä vielä noin 74 miljoonaa euroa lisää, jotta sata miljoonaa saavutettaisiin.

Korjattu 7. kappaleeseen MMM:n luonnonsuojelurahoituksen suuruus. Aiemmin tekstissä mainittiin summaksi 3 miljoonaa euroa.

luonnonsuojelu  budjetti  budjetti2019 
Viite