Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreä paluu ja Päivi Räsäsen tuomiopäivä – analyysi Hämeen vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.17

Lasse Leipola

Vihreät näyttää saavan kahdeksan vuoden tauon jälkeen kansanedustajan Hämeen vaalipiiristä. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Hämeessä päädyttiin 2015 eduskuntavaaleissa neljän puolueen tasapeliin, kun keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja SDP saivat kolme paikkaa kukin. Tällä kertaa piiristä löytynee selvä voittaja, sillä SDP noussee neljään ellei peräti viiteen paikkaan.

Kokoomus pysyy kolmessa paikassa, kun taas keskusta ja perussuomalaiset menettävät kumpikin yhden paikan kolmestaan.

Vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen pystyy todennäköisesti pitämään puolueensa ainoan paikkan. Hämeen vihreät puolestaan saavat kahdeksan vuoden jälkeen oman edustajansa Arkadianmäelle.

Eniten jännitettävää on kristillisdemokraateilla eli käytännössä Päivi Räsäsellä. Jos edellisten vaalien kolmanneksi suosituimman ehdokkaan tulos on huono, KD:n ainoa paikka saattaa lipsahtaa SDP:lle.

Kuka haravoi äänet?

Edellisissä vaaleissa eniten ääniä keränneet Tarja Filatov, Sanni Grahn-Laasonen ja Päivi Räsänen ovat kaikki ehdolla. He ovat nytkin piirin selvästi kuuluisimmat ehdokkaat.

Vihreistä parhaiten edellisissä eduskuntavaaleissa pärjänneet Sari Jokinen ja entinen kansanedustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto ovat jälleen ehdolla. Ylen piiriarviossa nostetaan mahdolliseksi läpimenijäksi myös jäsenäänestyksen voittanut Mirka Soinikoski.

Myös Lahdessa 2017 kuntavaaleissa tasaväkisesti vihreiden kärkipaikasta taistellut kolmikko Nelli Nevala, Salla Palmi-Felin ja Riina Puusaari on mukana. Puusaari oli viimeksi heistä suosituin seitsemän äänen erolla – miten käy nyt?

Mirka Soinikoski lisätty juttuun 9.4. mahdollisena vihreänä läpimenijänä.

vaalipiiri  ennuste  häme  eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit  vaaliennuste  vaalipiirikohtainen  vaalipiirit 
Viite