Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreät ja perussuomalaiset hurjassa nousussa – analyysi Lapin vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.11

Jenni Leukumaavaara

Lapin vaalipiirissä vihreät näyttää laskelmamme perusteella kärkkyvän historiansa ensimmäistä kansanedustajapaikkaa. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Vihreillä on toistaiseksi ollut parhaimmillaan varakansanedustajan paikka. Nyt ensimmäistä paikkaa haetaan kärkiehdokkaan, Sodankylän kuntavaalien äänikuningattaren ja Viiankiaavan puolustajan Riikka Karppisen voimin.

Lapin tilannetta sähköisti Lapin Kansan 3.4. julkaisema mielipidemittaus, joka antoi vihreille ennätyksellisen 9,6 prosenttiyksikön kannatuksen. Tämäkään ei aivan riitä edustajapaikkaan, mutta kertoo siitä, että paikka on lähellä ja siihen on realistiset mahdollisuudet.

Analyysimme mukaan keskusta saisi kolme paikkaa nykyisen neljän sijaan. SDP ja vasemmisto pitävät paikkansa.

Langan mallissa perussuomalaiset saa yhden paikan, mutta Lapin Kansan mielipidemittauksen perusteella puolueelle olisi luvassa kaksi paikkaa. Perussuomalaiset veisi samalla kokoomuksen paikan. Koska Langan oma malli perustuu valtakunnallisiin mielipidemittauksiin, painotamme vaalipiirikohtaisissa analyyseissa paikallisia tutkimuksia.

Perussuomalaisilla ei ole nimekkäitä ehdokkaita, mutta roimasti kasvava kannatus näyttää silti kantavan. Viime vaaleissa paljon ääniä kerännyt Hanna Mäntylä ei ole ehdolla.

Perussuomalaisia aiemmin äänestäneiden äänet voivat hajautua sinisille ja Paavo Väyrysen tähtiliikkeelle. Väyrys-uskovaisimmat saattavat siirtyä keskustasta tähtiliikkeen piiriin, vaikka nokkamies itse onkin ehdolla Uudellamaalla. Pienpuolueet jäävät joka tapauksessa ilman paikkoja.

Kuka haravoi äänet?

Lapissa pitkään vaikuttaneen Väyrysen äänet tulevat jakoon. Räyhäkäs Mikko Kärnä kerännee paljon ääniä, samoin keskustan varapuheenjohtaja ja viime vaalien äänikuningatar Katri Kulmuni. Paluuta yrittävä kokoomuksen Heikki Autto on vahvoilla, koska teki kuntavaaleissakin erinomaisen tuloksen. Kokoomuksen Sara Tuisku saattaa yltää kovaan tulokseen.

Nykyisistä kansanedustajista Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Markus Mustajärvi (vas.) keräävät todennäköisesti hyvän äänipotin.

Vihreillä on Lapissa monipuolinen lista. Eniten ääniä keräävät Karppisen lisäksi todennäköisesti rovaniemeläiset Miikka Keränen ja Sari Alakulppi sekä pelkosenniemeläinen Pekka Nyman.

Juttua on päivitetty Lapin Kansan mielipidemittauksen perusteella 4.4. kello 12.09. Aiempaan verrattuna perussuomalaisille on lisätty yksi paikka, joka on pois kokoomukselta.

eduskuntavaalit  vaalipiirit  vaaliliitot  vaaliennuste  eduskuntavaalit19  vaalit  vaalipiirikohtainen  ennuste 
Viite