Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreät kynnyksellä – analyysi Vaasan vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.18

Lasse Leipola

Vaasan vaalipiirissä vihreät on hyvin lähellä historiallista eduskuntapaikkaa. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Vaasan vaalipiirissä ei ole odotettavissa suuria mullistuksia. Keskustan hiipuessa RKP nousee sen rinnalle piirin ykköspuolueeksi – molemmat saavat Langan mallissa neljä paikkaa. Demarit kasvaa, mutta jää kolmella paikalla kolmanneksi.

Vihreiden historian ensimmäinen paikka on todennäköisempi kuin koskaan aiemmin, mutta kirittävää riittää vielä. Se, että vihreiden ykkönen on Langan mallissa ensimmäinen putoaja, antaa toivoa. Nappisuorituksella vihreät voisi napata yhden paikan keskustalta tai RKP:lta.

Kuka haravoi äänet?

Edellisten vaalien äänikuningatar Jutta Urpilainen (sd.) on jälleen ehdolla. RKP:n kärkinimet ovat Urpilaisen jälkeen kakkoseksi 2015 yltänyt Anna-Maja Henriksson ja 2017 kuntavaaleissa Vaasan äänikuninkaaksi yltänyt Joakim Strand.

Keskusta luottaa jo edellisissä vaaleissa menestyneeseen kolmikkoon Lasse Hautala, Antti Kurvinen ja Tuomo Puumala.

Vihreiden paikkaa tavoittelee muun muassa vaasalainen Laura Ala-Kokko, joka oli suosituin vihreä 2015 eduskuntavaaleissa ja menestyi hyvin myös 2017 kuntavaaleissa. Ehdolla on myös kuntavaaleissa menestynyt Terho Taarna.

Yllätykseen voivat yltää myös politiikassa uusi tekijä, mutta alueella hyvin tunnettu yrittäjä Mikko Jokipii, nuorten suosikki Taru Yli-Panula tai seurakuntapastori Henna Salo.

vaalipiiri  ennuste  vaasa  eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit  vaalipiirikohtainen  vaaliennuste 
Viite