Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ville Niinistö toivoo, että europarlamentissa hän pääsee taas keskittymään olennaiseen. Suomessa somen ja politiikan kommentaattoreiden kritiikki on vienyt välillä voimia. ”Pari viime vuotta olen joutunut kuluttamaan aivan liikaa energiaa varjonyrkkeilyyn”, Niinistö kertoo tuoreessa kirjassaan Löytöretkeilijä.Iiro Törmä

Ville Niinistö toivoo, että europarlamentissa hän pääsee taas keskittymään olennaiseen. Suomessa somen ja politiikan kommentaattoreiden kritiikki on vienyt välillä voimia. ”Pari viime vuotta olen joutunut kuluttamaan aivan liikaa energiaa varjonyrkkeilyyn”, Niinistö kertoo tuoreessa kirjassaan Löytöretkeilijä.

Vihreiden komissaariehdokas Ville Niinistö: Visio nuorten tulevaisuudesta on paras lääke populismiin

30.4.2019 15.02

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden komissaariehdokas Ville Niinistö uskoo, että vihreiden historiallisen hyvä eduskuntavaalitulos siivittää puolueen myös eurovaalimenestykseen.

Tavoitteena pitää hänen mukaansa olla eduskuntavaalien 11,5 prosentin kannatusta parempi tulos ja vähintään kaksi vihreää meppiä.

Europarlamenttiin pyrkivä Niinistö valittiin viikonloppuna myös vihreiden komissaariehdokkaaksi yhdessä Heidi Hautalan kanssa.

Vihreät on perännyt tasa-arvoa ja avoimuutta komissaarivalintoihin. Jokaisen jäsenmaan tulisi esittää komissaariksi kahta, eri sukupuolta olevaa ehdokasta.

Vihreiden mielestä on myös tärkeää, että kansalaiset tietävät etukäteen, keitä puolueet esittävät komission jäseniksi, ja että ehdokkaat osallistuvat Euroopan parlamentin vaaleihin. 


Niinistö uskoo, että vihreät tulevat menestymään eurovaaleissa, koska ihmiset kaipaavat muutosta.

”Puolueet, jotka kykenevät yhdistämään kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja tasa-arvoisen, ihmisoikeuksia kunnioittavan sosiaalipolitiikan, menestyvät.”

Toisella laidalla menestyvät äärioikeisto ja hajottavat liikkeet. Niinistön mielestä Suomessa on annettu liikaa tilaa sille, onko EU ylipäätään hyvä vai huono juttu. Hajottaminen ja Brexit on ollut liikaa esillä, EU:n rakentava puoli liian vähän.

”EU on kuitenkin se, joka voi ratkaista kansallisvaltioiden rajat ylittävät asiat: ilmaston, kestävän talouden, aggressiivisen verokilpailun ja veronkieron, nuorten osallisuuden ja sen, että talouskriisissäkään ei pakoteta leikkaamaan nuorista ja tulevaisuudesta”, Niinistö luettelee. 

”Samalla meidän on uskallettava haastaa kokoomusta keskustaoikeistolaisesta talouspolitiikasta, joka on yksi syy siihen, miksi oikeistopopulismi on Euroopassa noussut. Eriarvoistava politiikka, ja varallisuuden kertyminen yhä harvempien käsiin, on osasyy sille miksi ihmiset kokevat, ettei heidän äänensä kuulu politiikassa.”

Niinistön mielestä paras lääke populismiin on visio nuorten tulevaisuudesta.


Niinistö painottaisi
Suomen heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudella etenkin nuorten osallisuutta ja hyvinvointipolitiikkaa, koulutusta ja ilmastoa.

”Jos EU ei ole nyt riittävän kunnianhimoinen ilmastopolitiikassa, ei ole kyllä muukaan maailma. EU:n pitää nostaa esimerkiksi päästövähennystavoite vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttiin.”

EU:n on kyettävä puuttumaan liikenteen jatkuvasti kasvaviin päästöihin. Niinistön mukaan EU voi monin tavoin ohjata liikennettä lentämisestä raiteille.
Suomi voi saada EU-rahoitusta raidehankkeisiin, kuten pääradan vahvistamiseen sekä Helsingin ja Turun väliseen tunnin junaan. Myös raskasta liikennettä on siirrettävä teiltä raiteille.

”EU:n vision pitäisi olla, että suuret kaupungit yhdistyvät raiteilla ja lentäminen vähenee.”

Päästönormeilla voidaan ohjata autoilua yhä vähäpäästöisemmäksi ja vauhdittaa esimerkiksi sähkö- ja biokaasuautojen käyttöönottoa. Niinistö uskoo, että uusien polttomoottoriautojen myynti loppuu luonnostaan muiden vaihtoehtojen tullessa houkuttelevammiksi.
Hän korostaa, että puhdas liikenne on hyvää bisnestä Suomelle. 

”Turun ja Vaasan seudun meriklusterit hyötyvät siitä, että rakennetaan yhä puhtaampia laivoja. Wärtsilä tekee jo maailman puhtaimmat LNG-moottorit. ”
Jakamistaloutta pitää kehittää, jotta autoja ei tarvitse enää välttämättä omistaa.

Meppinä Niinistö hakeutuisi kestävän talouden, ympäristön, luonnonsuojelun ja ilmastopolitiikan keskeisiin tehtäviin.
Vihreiden puheenjohtajana ja ministerinä toiminut Niinistö uskoo, että meppinä vaikutusmahdollisuudet ovat vähintään yhtä hyvät.

”Europarlamentissa voi käyttää enemmän valtaa kuin Suomen hallituksessa, jos osaa käyttää asemaansa ja neuvottelutaitojaan oikein. Yksittäinen meppikin pystyy enemmistöjä rakentamalla saamaan paljon aikaan esimerkiksi ilmastoasioissa ja uusien teknologioiden käyttöönotossa.”

eurovaalit  euroopan parlamentti  Vihreät  ville niinistö 
Viite