Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreille paikka tai kaksi – analyysi Savo-Karjalan vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.18

Vesa Sisättö

Vihreä Lanka arvioi, että vihreiden nousu nostaa puolueen lähelle kahta paikkaa Savo-Karjalan vaalipiirissä. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Karjalaisen ja Savon Sanomien mielipidemittauksen perusteella vihreiden on tyytyminen yhteen paikkaan, vaikka Langan mallissa kaksikin paikkaa on ollut lähellä. Koska Langan oma malli perustuu valtakunnallisiin mielipidemittauksiin, painotamme vaalipiirikohtaisissa analyyseissä paikallisia tutkimuksia.

Tosin koska SDP:n neljäs paikka on paikallisgallupin perusteella pienestä kiinni, arvioimme sen siirtyvän perussuomalaisille valtakunnallisten gallupien osoittaman kannatuskehityksen myötä.

SDP voittaa siten vain yhden paikkan. Keskusta häviää yhden paikan, mutta pysyy neljälläkin paikalla piirin suurimpana. Perussuomalaiset pitävät kolme paikkaansa.

Kokoomus näyttäisi säilyttävän kaksi paikkaansa, kuten myös vasemmisto ja kristilliset ainoat paikkansa.

Kuka haravoi äänet?

Savo-Karjalan äänikuningatar viime vaaleissa oli kristillisten Sari Essayah yli 11 000 äänellä. On todennäköistä, että hän on tälläkin kerralla kärkisijoilla.

Keskustan listoilla on edellisten vaalien kakkonen ja kolmonen: Hannakaisa Heikkinen ja Anu Vehviläinen. He todennäköisesti uusivat paikkansa. Nykyisistä keskustan kansanedustajista konkari Seppo Kääriäinen ja EU-parlamenttiin siirtynyt Elsi Katainen eivät ole enää ehdolla.

Perussuomalaisten kaikki kolme kansanedustajaa loikkasivat sinisiin. Heistä Pentti Oinonen jättää eduskunnan. Kimmo Kivelä ja Kari Kulmala ovat ehdolla, mutta puolue jäävät ilman paikkoja, koska puolueen kannatus on niin vähäistä – sekä Langan mallissa että Karjalaisen mielipidemittauksessa.

Vihreiden todennäköinen läpimenijä on istuva kansanedustaja Krista Mikkonen. Jos vihreät onnistuu kaappaamaan toisen paikan, se voisi mennä edellisessä eduskuntavaaleissa varasijalle yltäneelle Harri Auviselle.

Juttua on muokattu 11. huhtikuuta tuoreiden gallupien perusteella. Ainoa muutos aiempaan paikkamääräarvioon on yhden paikan siirtyminen SDP:ltä perussuomalaisille, eli SDP saa päivitetyssä versiossa neljän paikan sijaan kolme ja perussuomalaiset kahden paikan sijaan kolme.

vaalipiiri  vaalipiirikohtainen  ennuste  vaaliennuste  savo-karjala  eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  vaalit  politiikka  Vihreät 
Viite