Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreille tulossa tupla – analyysi Varsinais-Suomen vaalipiiristä

3.4.2019 13.09

Sammeli Heikkinen

Varsinais-Suomen vaalipiirissä vihreille on tulossa kaksi edustajanpaikkaa. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Vihreillä on nykyisessä eduskunnassa yksi kansanedustaja Varsinais-Suomesta. Langan ennustemallissa vihreät saa selvällä marginaalilla kaksi paikkaa. Kolmas paikkakin on mahdollinen, mutta arvioimme, ettei paikkoja tule kuin kaksi. Sinänsä tasavahvalta listalta puuttuu selvä ääni-imuri, kun Ville Niinistö pyrkii tällä kertaa europarlamenttiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli vuoden 2015 ylivoimainen äänikuningatar Varsinais-Suomessa. Turun Sanomien 5. huhtikuuta julkaiseman gallupin perusteella Andersson ei kuitenkaan pysty tälläkään kertaa vetämään eduskuntaan enempää kuin yhden muun ehdokkaan.

Kokoomus menettää piirin ykkössijan, vaikka ehdokaslista on nimivahva. Samaa voi sanoa keskustasta, mutta sekin menettää yhden paikan. Piiriin kärkeen nousevat SDP ja perussuomalaiset kummankin ottaessa neljä paikkaa.

Perussuomalaiset ovat tosin ottaneet riskin solmimalla vaaliliiton kristillisten kanssa, eli kristillisten äänien keskittyminen yhdelle ehdokkaalle voi siirtää vaaliliiton neljännen paikan heille.

RKP näyttää menettävän ainoan paikkansa.

Kuka haravoi äänet?

Vihreiden edustajapaikkakisan kärjessä ovat Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen, valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen ja kaupunginvaltuutettu Saara Ilvessalo.

Vaalipiirissä on ehdolla myös vihreiden puoluesihteerin paikalta kesällä väistyvä Lasse Miettinen, jonka kenttäkannatuksesta on vaikea sanoa etukäteen paljonkaan.

Ääniharavakisassa on vaikea uskoa kenenkään pystyvän haastamaan Li Andessonia. Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on kokemusta kakkoseksi jäämisestä kuntavaaleista 2017 ja eduskuntavaaleista 2015.

Kakkospaikkaa tarjotaan taaskin. Kolmospaikalla oli 2015 nytkin ehdolla oleva kepun Annika Saarikko, mutta arvioimme sote-sopan syöttämisen vieneen Saarikon suosiota sen verran, että vaikka paikka eduskunnasta irtoaakin, ääniharavatilaston palkintopallisija jää ottamatta.

Vahvoilla voivat olla persujen Ritva Elomaa, kokoomuksen Anne-Mari Virolainen tai demareiden Eeva-Johanna Eloranta.

Juttua on päivitetty Turun Sanomien mielipidemittauksen perusteella 5.4. kello 11.42. Aiempaan verrattuna perussuomalaisille ja SDP:lle lisätty yhdet paikat lisätty kaksi paikkaa. Vastaavasti vasemmistolta ja kokoomukselta vähennetty yhdet paikat.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  Varsinais-Suomi  vaalipiirit  vaalipiirikohtainen  ennuste  vaaliennuste 
Viite