Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Haiseeko home?

6.9.2017 12.15

Satu Hassi

Suomessa kehutaan laadukasta rakentamista ja maailman huipputason sisäilmatutkimusta. Silti jatkuvasti sataa uutisia hometaloissa sairastuneista koululaisista, opettajista, kätilöistä ja asukkaista. Uusistakin taloista paljastuu kosteusvaurioita. Vastikään remontoiduissa kouluissa sairastutaan uudelleen.

Suhtautuminen mikrobien tuottamiin myrkkyihin tai toksiineihin vaihtelee sen mukaan, altistummeko ruoan vai hengitysilman kautta.

Ruoan mikrobeihin suhtaudutaan jyrkästi. Elintarvikkeiden kylmäketjun katkeamattomuus on pyhä. Viimeisen myyntipäivän ohittaneita elintarvikkeita ei saa myydä ja sillä sipuli. Ruokaloiden henkilökunnalta vaaditaan hygieniapassit. Ihmisiä varoitetaan, että ruoan kuumentaminenkaan ei välttämättä hajota myrkkyjä, jos mikrobit ovat päässeet jylläämään. Meitä neuvotaan heittämään pois leivät ja hillopurkit, joissa näkyy pienikin homepilkku, koska homeet tuottavat toksiineja.


Suhtautuminen hengitysilmasta saatuihin mikrobitoksiineihin on aivan erilainen. Moni sisäilmasta sairastunut on joutunut suunnilleen puille paljaille. Työpaikalle ei voi mennä, koska siellä salpautuu henki. Silti ei saa sairauspäivärahaa, työttömyyskorvausta tai sairauseläkettä.

Sillä perusteella, että ei ole löydetty yksiselitteistä yhteyttä sisäilman aiheuttamien oireiden ja rakennusten mikrobien välillä, sairastunutta kohdellaan kuin luulotautista tai pinnaria.

Tieto siitä, miten vaarallista on altistua saasteille keuhkojen kautta, kasvaa joka vuosi. Keuhkothan eivät muokkaa sisäänsä päässeitä aineita, toisin kuin ruoansulatuskanava, vaan saasteet pääsevät keuhkoista verenkiertoon. Hengitetyt saasteet aiheuttavat keuhkosairauksien lisäksi sydän- ja verisuonitauteja. Uusien tutkimusten mukaan ne voivat lisätä dementian riskiä.

Tieto ilmansaasteiden vaarallisuudesta on heijastunut lainsäädäntöön. Tehtaiden, autojen ja laivojen saasterajoja on tiukennettu moneen kertaan, samoin tupakkalakeja.


Kun tiedämme, miten vaarallisia hengitysilman saasteet ovat, mielestäni olisi perusteltua ottaa tämä lähtökohdaksi suhtautumisessa hengitysilman mikrobitoksiineihin. On tiedetty kauan, että monet homeet ja muut mikrobit tuottavat toksiineja, hyvinkin vahvoja.

On kohtuutonta sälyttää sairastuneelle velvollisuus todistaa, mikä sairauden aiheutti. Ei sitä vaadita syöpäänkään sairastuneelta. Ei sydän- tai vatsatautipotilaalta evätä sairauslomaa sillä perusteella, että työpaikan huono ilmapiiri tai muut henkiset paineet ovat voineet suurentaa sairastumisen riskiä.

Suomalaiset kodit, koulut ja työpaikat pitää saada sellaisiksi, että sisäilma ei sairastuta. Ainakin kahta asiaa pitää muuttaa. Ensinnäkin rakentajalla pitää olla velvollisuus korvata vahingot, jos työn laatu on pettänyt. Toiseksi kunnilla ja muilla isoilla kiinteistönomistajilla pitää olla selkeä vastuutaho, joka huolehtii rakennusten ylläpidosta niin, että sisäilma pysyy terveellisenä.

Satu Hassi on vihreä kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja.

satu hassi  sisäilma 
Viite