Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kolme kovaa T:tä

12.5.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, joka odottaa Nokian taide- ja tiedesäätiön perustamista.

Runoilija ja kirjailija Leif Salmén tekee tärkeän huomion tuoreessa esseekirjassaan Alas Akropoliilta. Aina, kun suurvalta on turvautunut aseisiin, sen suhteellinen voima ja asema maailmassa ovat heikentyneet.

Esimerkkejä riittää. Vietnamin sota katkaisi toisen maailmansodan lopusta alkaneen Yhdysvaltojen vaikutusvallan kasvun. Kun Vietnam alkoi painua unohduksiin, amerikanvastaisuus sai uuden pontimen Irakin sodasta.

Yhdysvaltojen tieteen, talouden ja varsinkin populaarikulttuurin maailmanvalloituksen pahin, ellei ainoa, este ovat sodat, joihin maa on toistuvasti pölvästimäisten johtajiensa toimesta ajautunut.

Sama päti taannoin Saksaan. Voimapolitiikalla mouhunneet Bismarck ja Hitler romauttivat saksalaisten tieteilijöitten, taiteilijoitten ja talousmiesten aikaansaaman saksalaishegemonian Euroopassa.

Afganistanin sota joudutti Neuvostoliiton romahdusta ja Tšetšenian sodaksi kutsuttu putinistinen kansanmurhaoperaatio on Venäjän arvostuksen ja vaikutusvallan pahimpia esteitä.

Pienempien valtioiden kohdalla asia on vielä selkeämpi. Suomen kaltaisen lilliputtimaan ainoa mahdollisuus menestyä on panostaa isosti kolmeen kovaan T:hen: tieteeseen, taiteeseen ja talouteen.

Jokainen euro, joka mätetään maataloustukiin, huippu-urheiluksi kutsuttuun dopingsirkukseen tai kenraalien sotaleluihin on pois jostakin oikeasti hyödyllisestä.

Samoin Euroopan unioni on sotilaallinen kääpiö, mutta kolmen kovan T:n suurvalta.

Ongelmana Euroopassa ja erityisesti Suomessa on ollut näiden kolmen tulehtuneet keskinäissuhteet. Mutta onneksi laitavasemmisto on poistumassa politiikan kentältä aatehistorian alaviitteeksi. Sen myötä koko ajan pienempi osa taiteilijoista ja tieteilijöistä näkee taloudellisen toiminnan yksioikoisesti suurena saatanana.

Kriittinen asenne on hyväksi aina ja kaikkialla, mutta se on eri asia kuin vimmainen vastustaminen, joka on lähinnä surullista.

Eri puolilla maailmaa yritykset tukevat taidetta ja perustutkimusta ilman sisältöön liittyviä vaatimuksia. Suomessa tätä tapahtuu kovin vähän, urheilua tuetaan kylläkin.

Monissa maissa lahjoitukset tieteeseen ja taiteeseen ovat verovähennyskelpoisia. Koska Suomessa?

Talousmiehet ja -naiset voisivat tehdä muutakin. Edellisten vuosisatojen yritysparonin uran huippu oli perustaa kulttuuria tukeva säätiö, joka takasi lahjoittajan kuolemattomuuden mesenaattina.

 





Viite