Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luomuviini vai muotiviini?

Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai. Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai.

9.5.2008

Lena Björklund

Alkon myyjä väitti, että lähes kaikki viini on nykyään luomua, eli luonnonmukaisesti valmistettua. Mitä puppua! Trendi on täysin päinvastainen, eli suosii teollisia ja ympäri maailmaa muodikkaita viinejä.

Viini voidaan monin tavoin varta vasten tehdä ja manipuloida trendikkääksi. Eteläafrikkalainen viinintekijä jäi neljä vuotta sitten kiinni kemiallisesti tuotetun karviaismarja-aromin lisäämisestä valkoviiniin. Tammilastut ovat yksi punaviinin halpa manipulointikeino.

Äärimmillään tällaiset viinit ovat niin sanottuja teknoviinejä, joita muokataan kulloisenkin muodin mukaan. Ne eivät ole enää millään tavoin alueen kulttuurin, maaperän ja ilmaston tai rypäleiden varassa tehtyjä viinejä.

Luomuviinejä maistamalla voi ottaa etäisyyttä muotiviineihin. Alkosta löytyy luomuna seitsemän punaviiniä ja yhdeksän valkoviiniä. Tilausvalikoimassa on luomuna lisäksi kuusi punaviiniä ja kolmetoista valkoviiniä.

Ravintoloissa voi maistaa muita luomuviinejä. Erityisesti kaksi maahantuojaa on keskittynyt luomuviinien tuomiseen Suomeen: Bioviini ja Vin Nature.

Bioviini pyrki tavoittamaan ihan tavallisia suomalaisia. Sen viinit ovat edullisia ja sopivat moneen makuun. Helsingissä niitä voi maistella esimerkiksi Bar 9:ssä ja Silvopleessa.

Vin Nature tuo viinejä vain Ranskasta. Ne ovat yleensä persoonallisia, tuotantoalueen viinikulttuuria ja maaperää välittäviä huippuviinejä. Pienin tila, jolta Vin Nature tuo viiniä, on vain hehtaarin kokoinen.

Vin Naturen toimitusjohtaja Michel Palu sanoo etsivänsä aitoja viinejä. Aito viini on lähempänä luonnonmukaista maataloustuotetta kuin teollista valmistetta.

Palu etsii viinejä, jotka on tehty luontoa kunnioittaen ja jotka kertovat paikasta, josta ne tulevat. Jos maaperä on graniittia, mineraalisuuden pitää olla puhtaana viinissä.

Vin Naturen Ranskan Baskimaalta Suomeen tuomaa viiniä voisi Palun mielestä hyvin kutsua reiluksi viiniksi. Sen valmistaja on herättänyt kukoistukseen aiemmin hylätyn seudun, työllistänyt alueen ihmisiä ja valmistanut viinin, jossa välittyy seudun maaperä ja viinikulttuuri.

Palun viinejä voi maistella hyvin pieninäkin annoksina helsinkiläisessä Foxy Wine Housessa.





Viite