Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.r-kioski.fi

Vedettävät koirat.
Varokaa näitä koiria. R-kioski vetää nämä lelukoirat takaisin korkeiden ftalaattipitoisuuksien vuoksi. www.r-kioski.fi

Varokaa näitä koiria. R-kioski vetää nämä lelukoirat takaisin korkeiden ftalaattipitoisuuksien vuoksi.

Kauppojen ftalaatti-kontrolli lipsuu

25.9.2008 10.41

Lasse Leipola

Elinkeinoelämä ei noudata ftalaatteja koskevaa lainsäädäntöä riittävän tarkasti. Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusinsinööri Janne Niemelä sanoo, että valmistajien, maahantuojien ja kauppiaiden tulee kantaa vastuunsa nykyistä paremmin.

”Vaikka laki on ollut nykymuotoisena vuodesta 2006 lähtien, näyttää valitettavasti siltä, että elinkeinoelämän toiminta ei ole lainsäädännön tasalla”, Niemelä sanoo.

Ftalaatteja käytetään muun muassa pvc-muovien pehmittiminä. Osa ftalaateista on todettu lisääntymiselle vaarallisiksi ja niiden käyttö leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa on ollut rajoitettua vuodesta 1999 lähtien.

Tällä viikolla ilmoitettiin, että helmi–toukokuussa R-kioskien valikoimissa olleista pehmokoirista on löytynyt ftalaatteja, ja että 300 000 pehmolelua vedetään takaisin.

Niemelän mukaan takaisinvetoja on tehty viimeisen vuoden aikana kymmenisen kappaletta.

”Vastuu tuotteiden turvallisuudesta kuuluu valmistajalle, maahantuojalle ja myyjälle. Kuluttajavirasto tekee markkinavalvontaa pistokokein, painottaen valvonnassa muun muassa lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden turvallisuutta”, hän toteaa.

Kuluttajaviraston viime joulukuussa tekemässä markkinavalvontahankkeessa tutkittiin 50 erilaista lelua, joista yhdeksästä löytyi liikaa ftalaattia.

kemikaalit 
Viite