Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.karjalainen.fi

www.karjalainen.fi
Rahasampo? Karjalaisen vaalikoneessa on paljon mainoksia. Ehdokkaat joutuvat maksamaan myös vastaamisesta. www.karjalainen.fi

Rahasampo? Karjalaisen vaalikoneessa on paljon mainoksia. Ehdokkaat joutuvat maksamaan myös vastaamisesta.

Maakuntalehdet rahastavat vaalikoneilla

26.9.2008 14.28

Laura J. Rantanen

Maakuntien ykköslehdet tienaavat tekemällä vaalikoneistaan maksullisia ehdokkaille. Esimerkiksi Lahdessa ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneeseen ehdokas saa nimensä ja vastauksensa kysymyksiin 1,5 eurolla, mutta vastausten perusteleminen ja kysymysten tärkeyden osoittaminen maksavat kumpikin jo 55 euroa.

”Maksullisuus asettaa ehdokkaat epätasa-arvoiseen asemaan. Lisäksi konetta käyttävä äänestäjä ei löydä ’oikeaa’ ehdokasta, koska perustelut ja kysymyksen painotus ovat erittäin tärkeitä ehdokkasta valitessa”, Kai Kuokkanen Lahden vihreistä sanoo.

Joensuussa ilmestyvän Karjalaisen vaalikoneeseen vastaaminen maksaa ehdokkaalle 20 euroa. Jos haluaa koneeseen nimen, numeron ja puolueen lisäksi esimerkiksi kuvansa, ammattinsa tai yhteystietonsa saa maksaa 10 euroa lisää.

Lehdet eivät kerro vaalikoneen käyttäjälle palveluiden maksullisuudesta. Näin äänestäjä voi luulla, että osa ehdokkaista ei viitsi panna yhteystietojaan palveluun, vaikka he  eivät vain ole halunneet maksaa siitä.

kunnat  vaalit 
Viite