Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät demarit. Ville Niinistö ja Pia Viitanen sanovat, että Sdp:n ja vihreiden yhteistyötä voisi tiivistää.

Vihreät demarit. Ville Niinistö ja Pia Viitanen sanovat, että Sdp:n ja vihreiden yhteistyötä voisi tiivistää.

Vihreiden ja demareiden välillä vipinää myös Suomessa

9.10.2008 12.50

Jukka Vahti

Vihreiden ja Sdp:n yhteistyötä voitaisiin tiivistää vastedes myös Suomessa, sanovat puolueiden varapuheenjohtajat Ville Niinistö ja Pia Viitanen.

Ruotsin sosiaalidemokraatit ja vihreät ilmoittivat eilen liittoutuvansa ja tavoittelevansa yhteishallitusta syksyn 2010 vaalien jälkeen. Ruotsin demarit ilmoittivat samalla jättävänsä vasemmistoliiton yhteistyön ulkopuolelle.

Ville Niinistön mukaan vihreillä ei ole Suomessa samanlaista tarvetta nimetä ykkössuosikkia tulevaksi hallituskumppaniksi. Mitään vaihtoehtoa ei tarvitse myöskään sulkea pois.

"Suomessa ei minkään puoleiden välille muodosteta sellaisia blokkiliittoutumia, mitkä Ruotsissa ovat nyt tulleet hyvin keskeiseksi osaksi politiikkaa sen jälkeen kun porvaripuolueet päättivät viime vaalikauden keskellä tehdä tiivistä yhteistyötä."

Niinistön mielestä se, että kaikki puolueet voivat keskustella keskenään hallitusyhteistyöstä, on tärkeää esimerkiksi taloudellisesti vaikeina aikoina.

Niinistön mukaan Ruotsin demarit ovat kuitenkin vihreille parempi yhteistyökumppani kuin Suomen sosiaalidemokraatit.

"Vihreästä näkökulmasta Suomessa porvaripuolueet erottuvat Ruotsiin verrattuna edukseen, ja demarit taas tappiokseen. Demarit ovat Suomessa aika paljon takertuneet vanhoihin rakenteisiinsa esimerkiksi sosiaaliturvassa, kun taas porvareiden kanssa sosiaaliturvan uudistamisesta voidaan puhua ihan eri tavalla", Niinistö sanoo.

Hän myöntää, että vihreissäkin on monia, jotka näkisivät puolueen mielellään samassa hallituksessa Jutta Urpilaisen johtaman Sdp:n kanssa.

Sdp:n varapuheenjohtajalla Pia Viitanen on seurannut vihreiden ja porvaripuolueiden yhteistyötä paitsi maan hallituksessa, myös Tampereen valtuustossa.

"Kun vihreät on porvareiden kyljessä, puolue joutuu liian usein jättämään omia arvojaan taka-alalle", Viitanen toteaa.

Hänen mielestään Suomessa pitäisi pohtia ennakkoluulottomasti myös Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden muodostaman hallituksen mahdollisuutta.

"Se voisi olla hieno valtakoalitio kokeiltavaksi. Mutta jos se ei ole mahdollista, niin olisipa Sdp hallituksessa sitten kokoomuksen tai keskustan kanssa, niin olen aina pitänyt todella tärkeänä, että myös vihreät olisivat mukana", Viitanen sanoo.

vihreät 
Viite