Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jakautunut kansakunta

Gaudeamus

Jakautunut kansakunta
Gaudeamus

28.6.2017 15.31

Lasse Leipola

Donald Trumpin valinta oli monille järkytys. Toisaalta se oli loogista jatkoa Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän kehitykselle.

Mediamaiseman muutos, puoluerahoitusuudistukset ja esivaalivaiheen korostuminen on ajanut puolueet niin kauas toisistaan, että kompromisseja vieroksutaan ja yhteisten asioiden hoitamisesta on tullut lähes mahdotonta. Seurauksena äänestäjät janoavat muutosta, jota haetaan poliittisen eliitin ulkopuolelta ja ideologisen kentän molemmilta reunoilta – Bernie Sandersista tai Donald Trumpista.

Markus Kantolan Jakautunut kansakunta on perusteellinen tietokirja, joka kattaa vuodet 1969–2017 eli presidentit Nixonista Obamaan. Presidenttien henkilöhistoria, virkakausien tärkeimmät tapahtumat ja lainsäädäntöhankkeet käydään läpi sopivalla tarkkuudella. Myös ympäristönäkökulma kulkee mukana.

Kirja on harmillisen puuduttavaa luettavaa. Teksti on liiaksi wikipediamaista tapahtumien luettelointia. Suurten linjojen hahmottaminen jää turhan paljon lukijan vastuulle. Viimeinen lyhyehkö kappale paikkaa tätä puutetta hieman muttei tarpeeksi.

* * *

Markus Kantola: Jakautunut kansakunta. Gaudeamus 2017.




Viite