Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.3.2013 15.54
Onko Kongo ollut missään vaiheessa valtio tai edes maa, jotenkin toimiva kokonaisuus? Kysymys tulee mieleen, kun lukee David van Reybrouckin Kongon historiasta kertovaa teosta.
Kirjan kuvaama aika alkaa 1800-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta, arabitaustaisten orjakauppiaiden valtakaudelta ja päättyy johonkin vuoden 2010 tienoille. Sekasorrosta sekasortoon.
Van Reybrouck syventyy erityisesti aikaan Belgian siirtomaavallan lopusta nykyisyyteen ja tekee sen hyvin. Kongolainen näkökulma tulee mainiosti esiin, maahan ja sen ihmisiin perehtyminen on kannattanut.
Kongo-kirja onnistuu myös havainnollistamaan siirtomaa-ajasta itsenäisyyteen siirtymisen suhteettomat ongelmat: Maan yläluokan muodostaneet belgialaiset häipyivät suureksi osaksi muutamassa kuukaudessa. Afrikkalaisten oli otettava laajan maan hallinto käsiinsä tilanteessa, jossa koko maassa oli alle 20 korkeakoulutettua ihmisitä.
Van Reybrouck kirjoittaa sujuvasti. Antero Helasvuon suomennos on myös onnistunut, vaikkakin jostain syystä laatu tuntuu hieman vaihtelevan.
Parasta suomennettua kirjallisuutta Afrikan (lähi)historiasta.
David van Reybrouck: Kongo. Historia. Siltala 2013.
Tweet