

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
21.9.2015 14.57
Pataleipä on leipää, joka valmistetaan kannellisessa, uuninkestävässä padassa. Pitkän, 18 tunnin nostatusajan takia taikinaa tarvitsee vaivata vähemmän, minkä vuoksi leipominen on vähemmän sotkuista.
Pataleipää-kirja esittelee erilaisia muunnoksia perusreseptistä, kuten porkkanakurpitsansiemenleipä, olutleipä ja suklaaleipä. Samantapaisella ohjeella voi leipoa myös ciabattaa ja patonkia. Reseptit ovat sen verran selkeitä, ettei kokematonkaan leipuri putoa kärryiltä, joskin leipäohjeet ovat hieman toisteisia.
Amerikkalaisuus puskee suomennoksesta läpi: tuskin kukaan suomalainen mainostaisi kirjaansa ”uutena tapana helliä perhettä”.
Kirjan mukaan pataleipää voi valmistaa myös ilman pataa. Silloin leipomusta kannattaa pitää silmällä, ettei se kärvenny liikaa. Testikerran ilman pataa kypsennetystä peruspataleivästä tuli maukasta, mutta hieman liian rapeaa.
Ina-Janine Johnsen: Pataleipää. Suomennos Kirsi Kokkonen. WSOY 2015.
Tweet