Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rahan ruhtinaat

Atena

Rahan ruhtinaat
Atena

1.4.2016 9.33

Sammeli Heikkinen

Millainen oli vuoden 2008 talousromahdus? Tavallinen kansalainen muistaa, että siitä alkoi nykyinen taantuma ja ehkä senkin, että jokunen pankki kaatui. Finanssialalla varauduttiin kuitenkin koko yhteiskunnan kaatumiseen.

Joris Luyendijkin lähti Rahan ruhtinaat -kirjassaan selvittämään, mistä romahdus johtui ja mikä on muuttunut. Syyllisten etsiminen osoittautuu hankalaksi. Todellista muutostakaan Luyendijk ei löydä. Sääntelyä on toki lisätty, mutta finanssimaailman säännöt ja palkkiosysteemit ovat ennallaan.

Luyendijkille selviää, että rahoitusala toimii amoraalisesti. Hyvällä ja pahalla ei ole väliä, vastuu huonojen diilien välttämisestä jää ostajalle. Luyendijkin haastattelemista lukuisista alan ammattilaisista osa kokee tilanteen raskaaksi ja kuluttavasti, osa on sopeutunut siihen täydellisesti.

Huolestuttava johtopäätös on se, että finanssialan eetos ja palkkiojärjestelmät kannustavat edelleen hakemaan pikavoittoja ja kehittämään monimutkaisia tuotteita ostajille, jotka eivät välttämättä ymmärrä tuotteista mitään.

Järjestelmä ei ole kenenkään kontrollissa. Se voi romahtaa uudestaan oikeastaan milloin vain. Ja silloin vuoden 2008 pahimmat pelot voivat toteutua.

* * * *

Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat – Matka pankkiirien suljettuun maailmaan. Suomentanut Mari Janatuinen. Atena 2016.
Viite