Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rakkaudella pantua

Docendo

Rakkaudella pantua.
Docendo

16.6.2016 10.26

Sammeli Heikkinen

Pariinkin otteeseen tuli mieleen, että olisipa tämä kirja ollut käsillä silloin, kun ensimmäistä kertaa itse kotipanemista yritti.

Olutblogisti Mika Laitisen ja toimittaja Maria Markuksen Rakkaudella pantua – Kotioluen uusi tuleminen nimittäin ohjaa oluen kotipanemisesta kiinnostuneen varsin näppärästi mäskäyskattilan äärelle.

Kirja nojaa Maltainen-sivua isännöivän Laitisen kotipanokokemukseen. Se on helposti lähestyttävä ja suhteellisen suoraviivainen. Erityisen syvälle oluen eri ainesosien olemukseen tai oluttyyleihin ei mennä, mutta riittävät perustiedot kerrotaan oikeastaan kaikesta. Pääasia on hallussa. Eli kirjan ohjeilla oman oluen panemisen pitäisi kyllä onnistua.

Yllättävästi tällaiselle perusteokselle on edelleen kysyntää. Esimerkiksi kotiolutpiirien raamatuksi noussut Ari Järmälän Kotipanimomestarin käsikirja on tehty 1995 ja sen painos on ollut lopussa pari vuosikymmentä. Verkossa on etenkin englanniksi melkoinen määrä panotietoutta, mutta aloittelijan on vaikea erottaa olennainen vähemmän tärkeästä.

Rakkaudella pantua täyttää tämän aukon kotimaisessa olutkirjallisuudessa. Toki se on teoksena sen verran tiukkaan rajattu, että muille kuin kotiolutharrastajille sillä ei välttämättä ole paljon annettavaa.

* * * *

Mika Laitinen ja Maria Markus: Rakkaudella pantua – Kotioluen uusi tuleminen. Docendo 2016.
Viite