Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sick in the Head

Random House

Sick in the head
Random House

16.6.2016 10.26

Lasse Leipola

Komedia on kepeä taiteenlaji, joka ammentaa raskaista aiheista ja elämänkokemuksista. Judd Apatow’n haastattelukirja Sick in the Head kuvaa kattavasti amerikkalaisen huumoriteollisuuden arkea, joka on muutakin kuin naurua ja iloa. Lähes kaikki haastateltavat ovat aloittaneet stand upista. Suurin osa on edennyt näyttelijäksi, ohjaajaksi tai käsikirjoittajaksi.

Teini-iästä lähtien komiikkoja haastatellut Apatow tunnetaan ehkä parhaiten Girls-sarjan tuottajana ja käsikirjoittajana, mutta hän on ohjannut lukuisia viime vuosina valmistuneita komedioita kuten 40 vuotta ja neitsyt sekä Paksuna. Miehen laadukkainta tuotantoa ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomaksi jääneet TV-sarja Freaks and Geeks ja elokuva Funny People.

Haastateltavat ovat läpi kirjan pääosassa. Kuitenkin Apatow’n oma elämä nousee keskusteluissa niin paljon esiin, että kyseessä on lähestulkoon elämäkerta.

Parhaimmillaan kirja on, kun keskusteluissa nousevat esiin koomikkojen pelot ja tunteet sekä se, miltä tuntuu olla lavalla, kun kukaan ei naura. Urallaan pidemmälle edenneiden kokemuksia yhdistävä tekijä on se, kuinka paljon taiteellisesta vapaudesta joutuu tinkimään kaupallisuuden vuoksi.

* * * *

Judd Apatow: Sick in the Head. Random House 2015.
Viite