Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaiset fasistit

WSOY

Suomalaiset fasistit
WSOY

1.4.2016 9.22

Dolf Assmann

Kaduilla kulkee äärioikeiston katupartioita ja pakolaisten vastaanottokeskuksiin tehdään polttopulloiskuja. Harvoin on historiallisen kokonaisesityksen ilmestyminen osunut yhtä hyvään saumaan kuin tämä. Suomalaiset fasistit on varmasti vuoden tärkeimpiä kirjoja.

Tekijät pureutuvat aluksi suomalaisen fasismin aatteelliseen taustaan. Seuraavaksi tarkastellaan ensimmäisen tasavallan kansallisen oikeistoradikalismin vaiheita ja järjestökenttää Vapaussodan Rintamamiesten liitosta Lapuan liikkeen, talonpoikaismarssin, Mäntsälän kapinan ja  IKL:n kautta aina jatkosodan aikaisiin, Saksan voittokulusta innostuneisiin Siniristiin ja Suomen Valtakunnan Liittoon.

Aikaisempaa suomalaista fasismitutkimusta tekijät pitävät pääosin puolustelevana ja vähättelevänä. Puolustusministeri ja historioitsija Jussi Niinistökin arvioi Lapuan liikkeen kyyditysten olleen ”juurevalla kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä”.

Lopuksi tekijät varoittavat fasismin kyvystä päivittää maailmankuvaansa. Kommunismin, ryssien ja juutalaisuuden tilalle ovat astuneet kulttuurinen rasismi, islam, maahanmuutto, suvakit. Katupartioita, polttopullomiehiä, Suomen Sisua ja Suomen vastarintaliikettä ei pidä vähätellä.

* * * * *

Oula Silvennoinen, Marko Tikka & Aapo Roselius: Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet. WSOY 2016.
Viite