Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vi blev som dom andra

Vi blev som dom andra

6.5.2016 10.51

Riikka Suominen

Ruotsin vihreillä kesti paljon kauemmin lunastaa paikkansa puolueena ja päästä hallitukseen kuin Suomen vihreillä. Ruotsin ympäristöpuolueesta kertova tuore kirja kuvaa syyksi liikkeen hörhöilyn.

Ylevät periaatteet vallan laajasta jakamisesta ja jäsenten sydämen äänen loputtomasta kuuntelemisesta ovat johtaneet suureen määrään sekoilua. Vielä vuonna 2011 paheksuttiin, että puolueen ihmepoika Gustav Fridolin pukeutui pukuun.

Suomen ja Ruotsin vihreät perustettiin samoihin aikoihin 1980-luvun alussa. Pekka Haavistosta tuli Euroopan ensimmäinen vihreä ministeri jo vuonna 1995. Ruotsin ympäristöpuolue pääsi hallitukseen vasta toissa vuonna.

Puolitoista vuotta hallituksessa on ollut ympäristöpuolueelle painajaismaista. Demareiden hallitusohjelma ajoi jo valmiiksi vihreille hankalia asioita. Sitten Ruotsiin saapui satoja tuhansia pakolaisia ja demarit pakottivat vihreät tukemaan EU:n tiukinta pakolaislinjausta. Vihreiden puheenjohtaja Åsa Romson itki kertoessaan asiasta medialle.

Suomen vihreitä sivutaan kirjassa vain lauseella, jossa mainitaan Maria Wetterstrandin avioliitto Ville Niinistön kanssa. Suomalaisellekin politiikkanörtille antoisia ovat silti valtasuhteiden ja poliittisen pelin kuvaukset.

* * *

Maggie Strömberg: Vi blev som dom andra. Atlas 2016.
Viite