Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yksi miljoonista

Otava

Yksi miljoonista – Modin pako Syyriasta
Otava

1.4.2016 9.15

Riikka Suominen

Modi on yksi niistä penseimmin vastaanotettavista pakolaisista. Nuori, koulutettu, varakas ja tullut Eurooppaan kallis älypuhelin mukanaan. Siskot ja äiti jäävät Syyriaan.

Modi sentään on Syyriasta. Eurooppalaisten ei tarvitse pelätä, että matkaan on lähdetty aivan ilman syytä. Maa on palasiksi pommitettu ja useimmat eurooppalaisistakin ovat ymmärtäneet, että presidentti Assad ja terrorijärjestö Isis ovat molemmat melko epämiellyttäviä valtaapitäviä.

Vielä vuonna 2011 Modi olisi vain halunnut pelata yökaudet konsolipeli Guitar Heroa. Päivisin piti kuitenkin jatkaa kirurgiksi harjoittelua. Modi rakasti amerikkalaisia elokuvia ja Oscar-gaalaa.

Syyriassa vallitsi diktatuuri. Rikkaan perheen lapselle, joka ei ollut erityisen kiinnostunut politiikasta, elämä oli kuitenkin mukiinmenevää.

Kunnes sairaalaan, jossa Modi työskentelee, aletaan tuoda kansannousussa loukkaantuneita ja tapettuja. Pian hän itsekin joutuu salaisen poliisin vankilaan ja kidutetuksi. Modi ei näe enää muuta tietä kuin jättää perheensä ja maansa.

Ylen pitkäaikainen Turkin avustaja, Lotta Nuotio, on tarkistanut Modin kertomuksen valokuvista ja haastatteluilla, sikäli kun se on ollut mahdollista.

Nopealukuinen kirja avaa Syyrian tilannetta ja pakolaisten ottamia suuria riskejä tavalla, jonka jälkeen ulkomaanuutisia lukee ihan eri silmin.

* * * *

Lotta Nuotio: Yksi miljoonista – Modin pako Syyriasta. Otava 2016.
Viite