Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ostetaan osaava valtuusto

Iiro Törmä

Kunta rules.
Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti. Iiro Törmä

Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti.

23.9.2008 14.31

Jukka Vahti

Luottamustehtävän hoitaminen kunnan tai ja kaupungin valtuustossa ei tavallisen tallaajan mielikuvissa ole niitä kaikkein seksikkäimpiä hommia. Ja siihen on syynsä.

Kunnissa joudutaan tekemään vaikeita ratkaisuja ja monissa valtuustoissa työmäärä on viime vuosien aikana lisääntynyt huimasti.

Valtuutettu saa harvoin kiitosta, vaikka tehtävälle omistautuminen haukkaa huomattavan osan luottamushenkilön vapaa-ajasta.

Valtuustotyön varjopuolet näkyivät puolueiden ehdokashankinnassa. Suurin osa puolueista ei päässyt ennalta asettamiinsa tavoitteisiin ehdokasmäärissä. Luottamustehtävistä ei haluta lisätaakkaa ennestään kiireisen työelämän jatkoksi.

Miten sitten valtuustotyöstä voisi tehdä houkuttelevampaa?

Kuntaliitto selvitti muutama vuosi sitten valtuutetuille maksettujen kokouspalkkioiden suuruutta eri puolilla Suomea. Isoissa kunnissa maksettiin enemmän ja pienissä vähemmän. Vuonna 2005 valtuutettujen palkkiot vaihtelivat 15 eurosta 235 euroon per kokous.

Lisäksi esimerkiksi valtuuston ja hallituksen puheenjohtajille maksetaan eri suuruisia vuosipalkkioita. Esimerkiksi Helsingin valtuuston puheenjohtajalle maksetaan hieman alle 7 000 euron vuosipalkkio.

Pitäisikö palkkioita nostaa ja tehdä samalla entistä useamman luottamushenkilön työstä koko- tai ainakin puolipäiväistä? Turussa kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti on jo nykyisin kokopäivätyötä. Päättäjät ovat tiettävästi olleet ratkaisuun tyytyväisiä.

Toisaalta valtuutetuissa on eroa: osa avaa kokouspaperit ensi kertaa vasta kokouspaikalla, toiset ottavat töistään vapaapäiviä perehtyäkseen kuntalaisten asioihin perinpohjaisesti. Ensimmäiselle nykyisetkin kokouspalkkiot ovat vaivannäköön verrattuna liikaa, toiselle liian vähän.

Onko kenelläkään tarjota oikeudenmukaista, valtuustotyöhön innostavaa ratkaisua?

Lisää kuntavaaliblogitekstejä löydät täältä. Käy katsomassa myös Vihreän Langan kuntavaalisivut.
Viite