Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Tukesin talo Helsingissä.
Manse kutsuu. Tukesin talo Helsingissä saneerataan asunnoiksi. Muutto voi aiheuttaa vaarallisen henkilöstövajeen. Mikael Ahlfors

Manse kutsuu. Tukesin talo Helsingissä saneerataan asunnoiksi. Muutto voi aiheuttaa vaarallisen henkilöstövajeen.

Turvatekniikan keskuksen alueellistaminen voi lisätä tapaturmia

2.5.2008 0.00

Jussi Karmala

Sähkötapaturmat voivat lisääntyä, kun työ- ja elinkeinoministeriö alueellistaa puolet Turvatekniikan keskuksesta, Tukesista, Tampereelle.

”Siirtymävaiheessa turvallisuusvalvonta on pullonkaula. Jos kentällä syntyy ongelmia vaarallisten sähkötöiden kanssa, emme pysty välttämättä reagoimaan niihin”, Tukesin ylijohtaja Seppo Ahvenainen sanoo.

Ongelmat johtuvat siitä, että kaikki kuusikymmentä alueellistettavaa työntekijää eivät suostu muuttamaan pois Helsingistä.

Tukesin pitää etsiä ja kouluttaa uudet työntekijät, jolloin sähköturvallisuuden valvonta ja muut palvelut kärsivät.

Tukesin selvitysten mukaan sähköammattilaisten tapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Lisäksi sähkötuotteissa on aiempaa enemmän vakavia puutteita.


Valtion alueellistamisohjelma sijoittaa jopa 8 000 työpaikkaa pääkaupungin ulkopuolelle 2015 mennessä. Kiihtyvä alueellistaminen yhdistettynä valtion tuottavuusohjelmaan voi lisätä irtisanomisia, sillä muuttohaluttomalle työntekijälle ei välttämättä löydy uutta valtion työpaikkaa Helsingistä.

”Alueellistaminen tuo lisäkustannuksia, mutta tuottavuusohjelma pakottaa karsimaan menoja. Alueellistamisen hyötyjen arviointi on puutteellista”, Ahvenainen sanoo.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston valtio-opin professori Markku Temmes.

”Kustannushyötyanalyysit tehdään nykyään löysästi. Alueellistamisessa voidaan haaskata kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahaa. Valtiontalouden tarkastusviraston pitäisi puuttua asiaan.”

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Laamanen myöntää, että alueellistamisen tavoitteet menevät joskus ristiin.

”Etenkin siirtymäkaudella tulee ylimääräisiä henkilöstö- ja perustamiskustannuksia, mikä heikentää tuottavuutta.”

Viime kädessä poliitikot kuitenkin päättävät, mitä tehdään. Valtion kiinteistöyhtiö Senaattikiinteistöt päätti vuosi sitten, että Tukesin rakennus Helsingin Lönnrotinkadulla saneerataan asunnoiksi. Tukes aloitti uuden toimitilan etsimisen, mutta virastoa hallinnoiva keskustan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ilmoitti, että osa Tukesia alueellistetaan.


Ruotsissa sähköturvallisuusviranomaisten alueellistaminen saadaan tänä vuonna päätökseen. Monet työntekijät eivät halunneet lähteä Tukholmasta, ja virastoon syntyi osaamisvaje, jota nyt paikataan.

Ahvenaisen mukaan Tampere on kuitenkin Tukesille Helsingin jälkeen toiseksi paras paikka Suomessa. Tukes saa pätevää työvoimaa muun muassa teknillisestä yliopistosta.

Tukesilta Tampereelle siirtyy sähkötuote- ja sähkölaitteistonvalvonnan ryhmät, prosessiturvallisuus sekä koko tutkimus- ja kehitysryhmä.

työelämä 
Viite