Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Panu Laturi

Stephen Condit jakaa mainoksia.
vaalityötä. Stephen Condit jakoi Savonlinnan torilla vaalimainoksia ennen viime eduskuntavaaleja. Panu Laturi

vaalityötä. Stephen Condit jakoi Savonlinnan torilla vaalimainoksia ennen viime eduskuntavaaleja.

Kuntaliitokset tuovat lisää ehdokkaita pienille puolueille

9.5.2008 8.10

Jukka Vahti

Pienten puolueiden puoluesihteerit uskovat kuntaliitosten madaltavan kynnystä lähteä ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi uskoo, että kuntaliitosten myötä vihreät pystyvät vahvistamaan asemaansa uusissa entistä isommissa kunnissa.

”On kivampaa lähteä ehdolle isommalla porukalla. Siinä mielessä kuntaliitokset ovat kannaltamme hyvä asia”, Laturi sanoo. Hänen mukaansa hyvä esimerkki ilmiöstä on Vammala, missä vihreät ovat saamassa uusia kunnallisvaaliehdokkaita Vammalaan yhdistyvistä lähikunnista.

Alueesta riippuen kuntaliitokset voivat vähentää pienpuolueiden valtaa. Isoissa kunnissa yhteen valtuustopaikkaan vaaditaan entistä enemmän ääniä.


Suomessa on ensi vuonna 67 kuntaa vähemmän kuin nyt. Vuoden 2009 alussa toteutuu 32 kuntaliitosta, joissa on mukana 99 kuntaa. Ensi syksyn kunnallisvaaleissa äänestetään tulevien kuntarajojen mukaan.

Vasemmistoliiton puoluesihteerin Sirpa Puhakan mukaan kuntaliitosten ansiosta monissa kunnissa voidaan murtaa keskustan yksinvalta.

”Jos yksi puolue on ollut hallitseva, kuntaliitos voi vaikuttaa vaaliaktiivisuuteen myönteisesti. Ihmiset näkevät, että on olemassa muitakin mahdollisuuksia”, Puhakka sanoo.


Kristillisdemokraattien Sari Essayah kertoo, että Salon seudun kuntaliitoksessa mukana olevasta kymmenestä kunnasta kristillisdemokraateilla on ollut ehdokkaita vain kahdessa kunnassa. Nyt kristillisdemokraattien ehdokasta voi äänestää myös Suur-Salon kahdeksassa muussa kunnassa.

Haasteelliseksi hän mainitsee Jyväskylän kaupungin kuntaliitoksen Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden kanssa. Kristillisdemokraateilla on ollut kolmessa kunnassa yhteensä seitsemän valtuutettua.

”Seitsemän valtuutetun saaminen isoon Jyväskylään vaatii aika paljon isomman kannatusprosentin. Siellä vaalitulokseen pitää suhtautua realistisesti”, Essayah sanoo.

vihreät  kunnat 
Viite