Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Millainen on unelmiesi SKS?

16.10.2009 10.18

Anu-Elina Lehti

”Minulle SKS:n historialla on iso merkitys. SKS saa olla nuutunut ja pölyttynyt, kunhan on hengissä! Mutta ideaalinen SKS olisi organisaatio, joka juuri nyt satsaisi ennen kaikkea netissä julkaistun omaehtoisen kirjallisuuden seuraamiseen: omakustanteet, blogit, päiväkirja-aineistot ja sen sellaiset.

Keräisi niistä valtaisaa, järjestettyä virtuaaliarkistoa ja säilyttäisi sitä parhaansa mukaan. Julkaisisi parhaita juttuja myös paperiversioina. Ja järjestäisi runsaasti aineistokeräyksiä uudentyyppisistä teemoista. Mutta tämä kaikki siis tapahtuisi seuran suomalaista kirjallisuutta ja kansanrunoutta koskevan säilytystehtävän lisäksi.”

J.P. Roos
Sosiaalipolitiikan professori

”Kulttuurintutkijan ja arkistoja lähteenä käyttävän tutkijan näkökulmasta SKS ei ole pölyttynyt. SKS:n tehtävät löytyvät seuran strategiasta, eivätkä ne ole luonteeltaan avantgardea tai radikaaleja. Kulttuurijärjestöillä ja niiden radikaalisuudella on elinkaarensa, eikä tämäntyyppisten insituutioden ja suurten työnantajien radikaalisuus ole käytännössä mahdollista.

Nykyään SKS:n ei enää julkaise kaunokirjallisuutta, vaan kieleen, kirjallisuuteen, kansanperinteeseen ja historiantutkimukseen liittyvää tiede- ja tietokirjallisuutta. Minun ihanne-SKS:ni saisi nykyistä laajempaa tukea julkiselta sektorilta ja pystyisi täyttämään tehtävänsä.

Tieto- ja tiedekirjallisuuden tulee käydä läpi kriittinen asiantuntija-arviointi. Sitkeä ja hidas humanistinen perustutkimus on edellytys sille, että asiat, ajattelu ja kulttuuri menevät eteenpäin. Suuren yleisön kannalta se saattaa vaikuttaa pölyiseltä ja näkymättömältä, samoin kuin seuran arkistot, jotka ovat aina olleet ja ovat yhä rautaa.”

Lotte Tarkka
Folkloristiikan professori

”SKS on täydellinen synonyymi epäseksikkyydelle. Jos SKS olisi ihminen, se olisi työhönsä täysin leipiintynyt keski-ikäinen äidinkielenopettaja. Vaikka SKS julkaisee paljon mielenkiintoisia kirjoja, sillä on hämmästyttävä taito saada ne vaikuttamaan tylsiltä. On ihan totta, ettei SKS:n toiminta ole kauhean näkyvää. Sen paras puoli on kirjasto, joka on pelastanut minut monta kertaa.

Kielen kautta SKS voisi olla kiinni ajankohtaisista ilmiöissä, mutta tätä se ei ole hyödyntänyt. Esimerkiksi tietotekniikan ja internetin alalla on tapahtunut paljon, ja se vaikuttaa myös kieleen. SKS:n pitäisi räyhätä enemmän siitä, miten kieltä tulee käyttää.

SKS:n talossa voisi myös järjestää esimerkiksi runoklubeja, joissa ihmiset joisivat kaljaa ja kuuntelisivat runoutta.”

Esa Mäkinen
Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja


Lisää aiheesta:



Viite