Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ei päivää ilman sikaa

Iiro Törmä

Musta baskeri
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

17.7.2008 11.10

Musta baskeri

Moni Hesarin lukija hieraisi tänä aamuna silmiään. Mitä on tapahtunut Viiville ja Wagnerille? Miksi Juba ei osaa enää piirtää?

Sairauslomailevan Juban sijasta Suomen suosituimman sanomalehtistripin kimppuun on päästetty joukko sarjakuvapiireissä tunnettuja nuorehkoja sarjakuvataiteilijoita.

Ensimmäisenä aloitti Ville Ranta. Hän on aiemmin piirtänyt Muhammedin, nyt hän on omien sanojensa mukaan ”opetellut piirtämään sian, jolla on housut”.

Kumpikin aihe on islamilaisen kulttuurin näkökulmasta arveluttava, mutta lienee parempi olla vitsailematta siitä sen enempää. En halua aiheuttaa potkuja Langan päätoimittajalle. Asiaan siis…

Sarjakuvan näkökulmanvaihdos on jossain määrin kiinnostava. On jännittävää nähdä sekä Rannan että tulevien kokelaiden tulkinnat jo aikaa sitten paikoilleen jämähtäneestä pariskunnasta.

Voiko tapahtua jotain peruuttamatonta, jotain, jonka vuoksi ihmiset alkaisivat tulkita sarjaa uudella tavalla? Mitä jos vanhaan ei olekaan enää paluuta?

Se olisi mahtavaa! Hesarin yli kymmenen vuotta ylläpitämä sarja on vienyt tilaa nuorilta piirtäjiltä liian pitkään. On hienoa, että Ranta, Katja Tukiainen, Tiitu Takalo ja muutama muu saavat vihdoin piirtää valtakunnan päälehteen.

Koen kuitenkin joltisenkin nöyryyttävänä sen, että heidän tehtäväkseen on annettu tuottaa meille meidän jokapäiväinen Viivi ja Wagnerimme.

Emmekö olisi pärjänneet vähän aikaa ilman sitä? Emmekö olisi voineet antaa heille mahdollisuuden luoda uutta?

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä.
Viite