Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvä taiteilija on nuori mies

Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

26.8.2008

Musta baskeri

Millaiset asiat tekevät taiteilijasta kiinnostavan?

Lahjakkuus, nuoruus, kansainvälisyys, bränditietoisuus, sanavalmius ja ajankohtaisuus. On plussaa olla mies ja hyvännäköinen.

Toki nainenkin voi olla kiinnostava, jos hän on nuori, laiha ja pitkähiuksinen.

Keski-ikäiset naiset pölyttyvät kuvataiteen ylijäämävarastossa. Kuraattorit eivät soita heille ja pyydä näyttelyihin. Museot eivät kokoa retrospektiiveja. Kokoelmat eivät ole enää kiinnostuneita, eivätkä lehdet kirjoita.

Näiden naisten olisi tehtävä itselleen tilaa, mutta se ei ole helppoa. He ovat käyttäneet vuosiaan lapsiin, järjestötyöhön ja itsetunto-ongelmissa painiskeluun.

Moni hieno teos on jäänyt varastoon, kun taiteilija itse on pitänyt sitä huonompana kuin Matin, Jukan tai Pekan vastaavat.

Vielä useamman päälle on maalattu uusi teos, kun vanhaa ei ole nähty säilyttämisen arvoisena.

Nuoret miehet kuskaavat näyttelyihin keskimäärin jokaisen töhryn, joka heidän armoitetusta siveltimestään lähtee. Naiset jäävät ystävättäriensä kanssa pohtimaan tekemisensä oikeutusta:

Pitäisikö olla täysipainoisempi vanhempi? Tekisinkö opettajana arvokkaampaa työtä? Mikä oikeus minulla viedä tilaa muilta taiteilijoilta ja heidän teoksiltaan?

Onneksi on heitä, jotka jaksavat jatkaa, vaikka eivät täytä median ja markkinoiden vaatimuksia tähtitaivaan pudotuspeleissä. Kaapelitehtaan Valssaamossa Helsingissä on esillä Marjatta Hanhijoen akvarelleja ja grafiikkaa vuosilta 1971–2008.

Juuri 60 vuotta täyttänyt taiteilija on tuonut esiin teoksia, joiden kypsä estetiikka ja sisällöllinen syvyys huumaavat kuin parhain viini.

 

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Marjatta Hanhijoen näyttely Valssaamossa, Helsingin Kaapelitehtaalla 22.–31.8.2008. Avoinna päivittäin klo 10–19, vapaa pääsy.

Viite