Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eettinen loppu murkuille

Juha Peurala

Näin tapat muurahaisen tähtäysristin ja vasaran avulla.
Muurahaisista eroon myrkyttä. Kuvassa nro 3 oleva tähtäysrasti on syytä kiinnittää tukevaan alustaan, esimerkiksi Oiva Toikan lintuveistokseen. Juha Peurala

Muurahaisista eroon myrkyttä. Kuvassa nro 3 oleva tähtäysrasti on syytä kiinnittää tukevaan alustaan, esimerkiksi Oiva Toikan lintuveistokseen.

15.2.2008 0.00

Eno

Muurahaiset voi karkottaa, jos tuntee niiden tavat.

Tietämätön kysyy: Muutin juuri omakotitaloon ja kohtasin uuden asian: sokerimuurahaiset. Miten noista lattioiden pienistä otuksista pääsee eroon eettisesti kestävällä tavalla? Eläinten ystävänä haluaisin muurahaisten vain pysyvän poissa, mutta jos niitä on pakko tappaa, käyttäisin mieluimmin ekologisia kotikonsteja kuin myrkkyjä.

–Asuja Espoosta

Eno vastaa: Muurahaisten vastaisen sodan ensimmäisiä periaatteita on vanha klassinen ”tunne vihollisesi”.

Muurahaiset eivät turhaan seikkaile sisällä, jokin niitä sinne vetää. Ne etsivät ruokaa. Huolellisella siivoamisella voit poistaa muurahaisia houkuttelevat apajat. Etenkin hiilihydraattipitoinen aines, kuten sokeri ja leivänmurut, kiinnostaa niitä.

Harhaileva murkku voi eksyä esimerkiksi lattialle unohtuneen hunajaköntsän luo. Löydöstä riemastunut muurahainen palaa pesälle ja jättää samalla hajujäljen, jota pitkin sen 57 843 kaveria löytävät samaisen köntsän.

Kun tiedät tämän, voit kääntää vihollisesi aseet sitä itseään vastaan. Hajujäljen voi yrittää peittää kemiallisilla aineilla. Tähän on kokeiltu esimerkiksi pippuria – mutta tehokkaampi aine saattaisi olla joku pensselillä lattianrajoihin levitetty neste, esimerkiksi seetripuuöljy, jota käytetään turkiskuoriaisten hellävaraiseen karkottamiseen.

Muurahaismyrkyt perustuvat myös hajujäljen seuraamiseen. Muurahaiset houkutellaan reiälliseen myrkkyrasiaan. Sieltä ne kantavat myrkyllisen aineen pesään, jossa myrkky tappaa kaikki.

Toinen tapa hyödyntää muurahaisten tapoja on ohjata niiden mielenkiinto toisaalle. Sijoita hunajaköntsä pihallesi, niin muurahaiset siirtyvät sinne. Tai vielä pidemmälle – muurahaisongelman hoitoa voi näpsäkästi käyttää myös naapurivihanpidon välineenä.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite