Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Lena Ek.
sveamamma. Pohjoismaista yhteistyötä kannattava Ruotsin ympäristöministeri Lena Ek uskoo, että Ruotsilla on opittavaa Suomelta muun muassa biopolttoaineissa. Mikael Ahlfors

sveamamma. Pohjoismaista yhteistyötä kannattava Ruotsin ympäristöministeri Lena Ek uskoo, että Ruotsilla on opittavaa Suomelta muun muassa biopolttoaineissa.

Onko kaivos uhka vai mahdollisuus, Lena Ek?

9.3.2012 8.15

Sammeli Heikkinen

Ruotsin ympäristöministerin mielestä nyt on aika näyttää, ettei päästöjen vähentäminen ole pelkkää puhetta.

Miltä tämä vuosi näyttää ilmaston kannalta?

”Tämä vuosi on historiallinen. Tukholman kokouksesta, josta ilmastoneuvottelut oikeastaan alkoivat, tulee nyt kuluneeksi 40 vuotta. Lisäksi kesäkuussa on Rio 20+ -kokous. Nyt on aika näyttää, ettei päästöjen vähentäminen ole pelkkää puhetta, vaan että olemme valmiita myös toimintaan.”

Ruotsi menestyi parhaiten hiljattain ilmestyneessä CCPI-ilmastonmuutosvertailussa. Suomi oli sijalla 37. Mitä Suomi voisi oppia Ruotsilta?

”No jaa, viime vuonna meidän sijoituksemme taisi olla huonompi, joten ehkä kannattaisi kysyä, mitä voimme oppia toisiltamme. Suomi on hyvin pitkällä biopolttoaineiden käytössä mutta voisi ottaa oppia Ruotsilta tuuli- ja aurinkoenergian käytöstä.”

Sekä Pohjois-Ruotsissa että Pohjois-Suomessa on käynnissä kaivosbuumi. Onko se uhka vai mahdollisuus?

”Mahdollisuus. Mutta vain sillä edellytyksellä, että kaivokset tehdään niin, ettei luonnolle aiheudu suurta haittaa. Kaivokset voidaan toteuttaa monella tavalla, maailmalla on paljon hyviä esimerkkejä, mutta myös kauhistuttavia tapauksia. Luotan siihen, että Ruotsin ja Suomen lainsäädäntö on riittävän vahva varmistamaan, että kaivoksissa käytetään parasta mahdollista teknologiaa. Ja metallia tarvitaan, myös vihreässä taloudessa.”

Miten Durbanin neuvottelut sujuivat ja miten toimi yhteistyö Suomen kanssa?

”Toimimme erittäin paljon yhdessä, yhteistyö toimi hyvin. Pohjoismainen näkökulma siihen, mitä kokoukselta haetaan, nousi hyvin tärkeäksi Euroopan unionin tavoitteissa. Sitten saimme laajalla valtioiden välisellä yhteistyöllä ja puhtaalla tahdonvoimalla Basic-maat (Brasilia, Etelä-Afrikka, Intia, Kiina) mukaan tiekarttaan. Ja vielä tekemään sen uusiksi!”




Viite