

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
17.4.2012 10.58
Tavalliset ihmiset voivat vastikään voimaan tulleiden lakien ansiosta tehdä kansalaisaloitteita sekä Suomessa että EU-tasolla.
Samalla huoli siitä, että aloitteita ryhtyvät kansalaisten sijaan rustaamaan yksittäisiä teollisuudenaloja edustavat, ammattimaiset lobbausjärjestöt on voimistunut.
"Tämä on kyllä laissa nimenomaisesti kielletty, mutta aika näyttää miten käy", arvioi vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi tuoreessa blogissaan.
Suomessa 50 000 äänioikeutetun kansalaisen allekirjoittama lakialoite menee eduskunnan käsittelyyn. EU:n uusi perussopimus puolestaan antaa miljoonalle EU-kansalaiselle mahdollisuuden tehdä aloitteen asiasta, joka kuuluu EU:n toimivaltaan. EU-komissio voi itse harkita, ottaako se asian käsittelyyn.
EU-tasolla nimienkeruun ja aloitteen tekemisen byrokraattisuuden ja kalleuden on epäilty johtavan siihen, että vain "ammattilaisilla" – esimerkiksi yrityslobbareilla tai isoilla kansalaisjärjestöillä – on mahdollisuuksia tehdä aloitteita.
Esimerkiksi ylikansallisen pr- ja lobbausyhtiö Bell Pottingerin Euroopan osaston johtaja Daniel Hamilton herätti viime viikolla laajaa huomiota julkisuuteen vuotaneella muistiollaan, jossa hän intoili kansalaisaloitteen tuomista mahdollisuuksista alan ammattilaisille. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Independent.
Esimerkiksi brittimeppi, euroskeptikko Stuart Agnew arvioi New Europe -lehden mukaan, että Bell Pottingerin vuotanut muistio osoittaa, että vain "massiivisilla" organisaatioilla on mitään toivoa saada nimet koottua.
"Aloitteen väitettiin olevan tavallisia kansalaisia varten, mutta siitä on tullut yrityslobbareiden ja ylikansallisten, usein valtiorahoitteisten kansalaisjärjestöjen leikkikalu", Agnew sanoi
Satu Hassin mukaan EU:ssa bisneslobbareilla on jo ennestään liian suuri vaikutusvalta päätöksiin.
"Brysselissä on päätoimisia ammattilobbareita ainakin seitsemän kertaa enemmän kuin meppejä. Jotkut heistä edustavat esimerkiksi ammattiliittoja, ympäristö- ja kuluttajajärjestöjä ja vastaavia. Mutta ylivoimainen valtaosa edustaa yrityksiä ja niiden järjestöjä" Hassi kirjoittaa blogissaan.
Tweet