Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomessa on omat luonnonlait

29.2.2008

Satu Hassi

Käyttäjän Satu Hassi kuva
Kirjoittaja on vihreiden europarlamentaarikko ja sähkövoimatekniikan lisensiaatti.
Satu Hassi

Ruotsissa ja Norjassa sähkönkulutus ei ole kasvanut enää tällä vuosituhannella. Tanskassa kaikki puolueet ovat juuri sopineet toimista, joilla energiankulutusta alennetaan. Suomessa energian ja sähkön kulutuksen kasvu on luonnonlaki, jolle ei kerta kaikkiaan mahda mitään.

EU-maissa eniten uutta sähköntuotantokapasiteettia syntyy maakaasuun ja tuulivoimaan, ja näin on ollut jo seitsemän vuotta. Suomessa ainoat realistiset vaihtoehdot ovat ydinvoima ja turve. Muualla maailmassa turve on fossiilista, Suomessa se uusiutuu.


Muualla EU:ssa tuulivoiman osuus sähköntuotannosta saa nousta yli 10 prosentin ennen kuin verkkoon sen takia tarvitaan uutta säätövoimaa. Suomessa uudet tuulivoimalat edellyttävät uutta säätövoimaa jo, kun tuulisähkön osuus on nolla pilkku jotakin.

Muualla Euroopassa kehitellään älykkäitä jääkaappeja, pakastimia ja muita kulutuslaitteita, jotka osaavat sähköverkon kuormitustilanteen mukaan päättää, milloin käynnistyvät, ja osallistuvat näin sähköverkon säätöön, ja sähkömittareita, jotka kertovat kuluttajille, milloin sähkönkulutus on alhaalla ja milloin korkealla. Suomessa säätövoimaksi tarvitaan Vuotoksen ja Kollajan altaat.

Muualla maailmassa tuulivoima ohitti ydinvoiman uuden sähköntuotantokapasiteetin määrässä 1999. Vuosina 2004–2006 tuulivoimamegawatteja kytkettiin verkkoon yli kuusinkertaisesti uusiin ydinvoimaloihin verrattuna, ja viime vuonna ero tuulivoiman hyväksi oli jo suunnilleen kymmenkertainen. Suomessa tuulivoima on näpertelyä, ydinvoima on tulevaisuutta ja muu maailma seuraa Suomen esimerkkiä.

Muualla maailmassa uusiutuvaan energiaan investoitiin 80 miljardin euron verran vuonna 2007. Suomessa uusiutuvan energian lisääminen on kansallinen uhka, paitsi uusiutuvan turpeen.


Saksassa tuulisähkön määrän kasvu on alentanut sähkön markkinahintaa ja vaikutus on ollut kolminkertainen verrattuna tuulivoimasähkön hintatukeen. Kokonaisuutena kuluttajien sähkölasku on tuulivoiman ansiosta laskenut useita miljardeja euroja. Suomessa tuulivoiman lisäämisestä aiheutuisi kuluttajille sikakallis lasku, joka suistaisi perheet köyhyyteen ja teollisuuden maanpakoon.

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puhuu uudesta teollisesta vallankumouksesta. Euroopassa uusiutuvan energian alalle on syntynyt satojatuhansia uusia työpaikkoja ja hallitusten tavoitteena on olla tekniikan kehityksen kärjessä, jotta saataisiin ja pidettäisiin ote pullataikinan lailla paisuvista vientimarkkinoista. Mutta Suomi on korkean tekniikan maa eikä energiatekniikka meillä enää kehity.

Viite