Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ralf Roletschek / Wikimedia Commons

Pesurit tilaukseen. Juuri hyväksytty direktiivi avaa mahdollisuuksia rikkipesuribisneksessä.Ralf Roletschek / Wikimedia Commons

Pesurit tilaukseen. Juuri hyväksytty direktiivi avaa mahdollisuuksia rikkipesuribisneksessä.

Euroopan parlamentti hyväksyi rikkidirektiivin

11.9.2012 13.33

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti on tänään tiistaina hyväksynyt niin sanotun rikkidirektiivin. Laivojen rikkipäästöjä leikkaava direktiivi perustuu kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO:ssa neljä vuotta sitten tehtyyn päätökseen.

Parlamentissa direktiivin puolesta äänesti 606 parlamentaarikkoa, 55 äänesti vastaan ja 13 tyhjää.

Päätös on herättänyt Suomessa runsaasti vastustusta, sillä sen pelätään heikentävän suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Euroopan parlamentissa asian esittelijänä ja neuvotteluiden vetäjänä toiminut vihreiden Satu Hassi on kuitenkin useaan otteeseen muistuttanut, että kyseessä on paitsi mahdollisuus puhtaampaa teknologiaa kehittäville suomalaisyrityksille, kuten Wärtsilälle, myös tärkeä kansanterveydellinen uudistus.

”Laivojen rikkipäästöjen vähentäminen on tämän vuosikymmenen tärkeimpiä terveysuudistuksia, se tulee säästämään kymmeniätuhansia ihmishenkiä”, Hassi kirjoitti eilen maanantaina Aamulehdessä.

Hassin mukaan jopa niin kaukana merestä kuin Tampereella laivojen osuus ilmansaasteista on 10–20 prosenttia.

”Jos laivojen saasteita ei vähennettäisi, laivojen rikkipäästöt EU-meriltä kasvaisivat tällä vuosikymmenellä suuremmiksi kuin kaikkien EU-maiden tehtaiden, voimalaitosten ja autojen rikkipäästöt yhteensä.”

Samassa kirjoituksessa Hassi muistutti, ettei EU voi peruuttaa tai löysentää kansainvälisiä ympäristösopimuksia. Hänen mukaansa direktiivi onkin pikemminkin törmäystyyny, joka helpottaa IMO:n päätöksen toteuttamista.

”Ensinnäkin sillä helpotetaan valtionavun antamista siirtymäkauden kustannuksiin. Toiseksi sillä taataan, että puhtaamman ja kalliimman polttoaineen vaihtoehtona laivat voivat käyttää savukaasupesureita. Kolmanneksi siirtymistä vähärikkiseen polttoaineeseen eteläisessä Euroopassa nopeutetaan verrattuna IMO:ssa päätettyyn.”




Viite