Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Verkkohyökkäys Suomeen: "Muistutus tietoyhteiskunnan haavoittuvuudesta"

11.9.2012 14.44

Jukka Vahti

Ainakin Rajavartiolaitoksen, poliisin, eduskunnan, Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkosivuilla on ollut tiistain aikana häiriöitä, jotka ovat kaataneet osan sivustoista kokonaan.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen vahvisti Twitterissä, että lehti on verkkohyökkäyksen kohteena. Eduskunta ja poliisi puolestaan ovat kertoneet häiriöiden johtuneen teknisistä vioista.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Hs.fi-verkkosivut kaataneessa hyökkäyksessä on kyse suuresta maailmanlaajuisesta palvelunestohyökkäyksestä, jonka kohteena on ollut kymmeniätuhansia verkkosivuja.

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Jussi Eronen kertoo Vihreälle Langalle, että hyökkäys keskittyi nimenomaan Sanoma-konsernin verkkopalveluihin. Hyökkäyksen tekijöistä tai motiiveista voi tässä vaiheessa esittää vain arvauksia.

"Näillä haetaan ennenkaikkea näkyvyyttä, missä on selvästi onnistuttu. Muita motiiveja voi olla esimerkiksi kiristys, mutta siitä ei ole meille tullut mitään tietoa", Eronen sanoo.

Lukuisia tietoturvaoppaita kirjoittaneen asiantuntijan Petteri Järvisen mukaan tällaisilta hyökkäyksiltä on käytännössä mahdotonta suojautua kokonaan.

Halutessaan yksittäinen tekijä tai pieni ryhmä voi häiritä verkkoliikennettä hyvin laajasti.

"Se tässä onkin pelottavaa ja muistutus tietoyhteiskunnan vakavasta haavoittuvuudesta", Järvinen sanoo Vihreälle Langalle.

Ensimmäisten tietojen mukaan verkkohyökkäys saattaa olla peräisin Itä-Euroopasta. Järvinen muistuttaa, että vaikka hyökkäys näyttäisi tulevan jostakin tietystä paikasta, se ei tarkoita, että syyllinen olisi siellä.

Juttuun on päivitetty Jussi Erosen kommentit klo 15.11.




Viite