

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Vaalit taskussa. Campaign vasemmassa yläkulmassa ja sen alapuolella Bluff the Vote. Oikeassa alakulmassa Election Game 2012.
2.11.2012 14.33
Mobiilipeliteollisuus on tarttunut tosissaan Yhdysvaltojen vaalihuumaan. Niin iPhone- kuin Android-käyttäjät voivat valita suosikkinsa kymmenistä toinen toistaan erikoisemmista vaalipeleistä. Erilaiset nyrkkeilypelit ovat varsin suosittuja, kuten myös vanhojen suosikkipelien vaaliteemalla toteutetut jäljitelmät, jotka tosin ovat lähes poikkeuksetta varsin kehnoja.
Yhdysvaltain presidentinvaaleista tehtyjen pelien joukossa on kuitenkin muutamia helmiä. Niissä on oivallettu, että Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä taipuu epäsäännöllisten vaalipiirien ja yliampuvan vaalirahoituksen vuoksi strategiapeliksi. Suurin osa vaalipeleistä on kuitenkin huonoja kopioita tavallisista.
Monipuolinen kampanjapeli. Pelaaja pääsee paitsi vaikuttamaan mainontaan myös osallistumaan keskusteluohjelmiin, pitämään puheita ja järjestelemään vastapuolelle skandaaleja. Kussakin vaihtoehdossa on kuitenkin sisältöä sen verran niukasti, että peli alkaa nopeasti toistaa itseään. Voittajan ratkaisee epärealistisesti osuus annetuista äänistä eivätkä valitsijamiehet.
Election Gameen verrattuna Campaign Manager keskittyy olennaiseen: rajalliset rahavarat on kohdistettava sellaisiin osavaltioihin, joissa on paljon valitsijamiehiä ja mahdollisuudet voittoon. Kampanjan suunnittelussa on huomioitava myös se, että mainonta kohdistetaan oikeilla teemoilla oikeaan kohderyhmään. Peli huipentuu jännittävään vaali-iltaan, jonka aikana osavaltiokohtaiset tulokset julkaistaan yksi kerrallaan.
Yksinkertaisessa pelissä on ideana huijata vastustaja käyttämään rahansa huonosti. Bluffin onnistuessa voi esimerkiksi Floridan 29 valitsijamiestä saada itselleen pikkurahalla. Peliä ei voi pelata tekoälyä vastaan, ja verkosta löytyvien ihmispelaajien aktiivisuus vaihtelee, mikä voi venyttää yhden pelin jopa viikon mittaiseksi.