Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kymmenen syytä iloita

28.3.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja onnen perään haikailija.
Jarkko Tontti

Yleiskielteinen kitinä ja nurina on kolumnistia aina uhkaava ammattisairaus. Kriittisyys on jeppistä, mutta se muuttuu helposti toivottomaksi mikään-ei-ole-hyvin-narinaksi.

Maailmassa on myös hyvää, olen kuullut kerrottavan. Ehkä jopa ihmisessä.

Mietitäänpä. Onnen aiheita, onko niitä? Mikä on hyvin? Mistä kannattaa iloita?

  1. Aamut. Carpe diem on vanha viisaus, mutta pitää paikkansa. Heti, kun lapsesi on ohittanut kurahaalari-iän, alkaa aika, jolloin aamut ovat ihmisen parasta aikaa. Älä tuhlaa aamujasi sähköpostien lukemiseen. Jos käyt asiaasi kiinni suoraan ja kiertelemättä, yhdessä aamussa saat aikaiseksi mitä tahansa. Ihan mitä tahansa.

  2. Tuore leipä. Jos jokin ihmiskuntaa yhdistää, niin leipä. Vasta leivottu leipä on kaikkien mielestä hyvää, ja tällä kertaa enemmistö on oikeassa. Ihan sama mistä vilja on kotoisin, tai leipoja.

  3. Kahvi. Vaikka Oras Tynkkynen ei kahvia juokaan, niin väittäisin, että suuri osa maailman taiteesta, tieteestä ja muusta hyvästä olisi jäänyt syntymättä, jos kahvipapua ei olisi tuotteistettu rapsakaksi aamujuomaksi.
  4. Seksi. Jeah. Silkkaa hyvyyttä, kun liittyy ilmiöön nimeltä rakkaus. Tai edes tolkuttomaan ihastumiseen. Lisää tätä ja paljon. Kaikille.

  5. Hyvin nukuttu yö. Helposti ristiriidassa kohdan kolme – ja neljä – kanssa. Yöllä kohtaat itsesi, ja se on sen verran rankkaa, että aamulla ei unistaan mitään muista.

  6. Civilization-tietokonepeli. Osmo Soininvaaran suosikki. Ja Tontin myös. Maailmanvalloitushaaveet ja muut megalomaaniset fantasiat voi toteuttaa vaarattomasti johtamalla virtuaalivaltiota. Toinen maailmasota ei olisi koskaan syttynyt, jos tämä peli olisi ollut Saksan, Italian ja Neuvostoliiton markkinoilla 1930-luvulla.

  7. Ehtiminen juuri ja juuri lähtemäisillään olevaan raitiovaunuun, linja-autoon tai junaan. Sattuma yhdistettynä omaan ponnistukseen on menestyksen salaisuus.

  8. Lapsen hymy. Se on vilpitön, armoton ja palkitsee paremmin kuin mikään muu.

  9. Lapsen halaus. Katso edellinen kohta ja kerro kahdella.

  10. Tyytyväinen lukijapalaute.

Viite