Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Millainen olisi hyvä perustulo?

17.11.2006 5.50

Vihreä Lanka

Vihreän Langan nettisivuilla kysyttiin viime viikolla, millainen olisi hyvä perustulo.


Eri näkökulmia esiin, jolloin mallien vertailu on mahdollista ja keskustelu saa raamia. Tämä lienee vihreiden tehtävä ottaen huomioon puolueen koon ja aseman yhteiskunnassa.   

Timo Kyllönen


Hyvän perustulomallin pitää olla oikeudenmukainen ja kannustava. Tällainen Suomeen sopiva malli voisi olla karkeasti 600 euroa perustuloa ja 35 prosentin tasavero koskien mahdollisesti myös pääomatuloja. Toki pitäisi tarkistaa, mitä tuo tekisi valtion budjetille, mutta ei varmaan ole kovin kaukana mahdollisesta. Kohtahan se nähdään, mikä on vihreiden ehdotus.   

Lauri Hiekkanen


Vihreiden perustulomalli ei näytä parantavan opiskelijan asemaa: opintotuki+asumislisä on jo nyt noin 450 euroa, ja jos verotus onkin yhtäkkiä pienituloisellakin 40 prosenttia, käteen jää vähemmän rahaa. Ellei sitten asumistuki olisi erikseen. Prekariaatin 700 euroa olisi hienoa, vaikka haluankin tehdä töitä. Sillä ja/tai progressiivisella verotuksella työ kannattaisikin.    

Sanna Lehtinen


Mielestäni paras perustulo olisi 1 500 euroa, jolloin kaikki nykyiset eri tahojen myöntämät tuet voitaisiin lopettaa. Kaikki 1 500 yli menevät työtulot ja muut tulot vähentäisivät myönnettävästä perustulosta yhtä paljon.

Jari Jalli


Palkintokysymyksenä kysyttiin, kenen käsissä perustulo oli Vihreän Langan kansikuvassa. Oikea vastaus oli Risto E. J. Penttilä. Kirjapalkinnon saa Satu Virtanen.
Viite