Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ydinvoimabisnes nousee Tshernobylin tuhkista

23.11.2007 0.00

Taina Ahtela

Tshernobylin onnettomuuden jälkeen parikymmentä vuotta uinunut ydinvoimabisnes kömpii pikku hiljaa takaisin jaloilleen. Ilmastonmuutos ja epävarmuus energiansaannista ovat saaneet monet läntiset hallitukset harkitsemaan uudelleen suhtautumistaan ydinvoimaan.

Lisärakentamista suunnitellaan muun muassa Briteissä. Suuntaa näyttää Yhdysvallat, jossa ydinvoimayhtiöt puuhaavat uusia voimaloita kymmenien vuosien tauon jälkeen.

Tällä hetkellä toiminnassa on maailmanlaajuisesti noin 430 ydinvoimalaa 30 eri maassa. Ydinvoimalla tuotetaan 16 prosenttia maailman koko sähköntuotannosta ja reilut 6 prosenttia energiantarpeesta.

Vaikka ydinvoimaloita rakennetaan vähemmän kuin 1970- ja 1980-luvuilla, toiminnassa olevat voimalat jauhavat enemmän sähköä kuin tuolloin. Esimerkiksi Ruotsissa sähköyhtiöt kasvattavat olemassa olevien voimaloiden tuotantokapasiteettia jatkuvasti, vaikka ydinvoimasta päätettiin 1980 luopua.

Elokuussa rakenteilla oli IAEA:n mukaan 31 uutta voimalaitosta, pääasiassa Venäjälle, Intiaan ja Kiinaan. Brittiläisen tutkimuspajan kesällä julkaiseman raportin mukaan näiden lisäksi suunnitteilla on 76 voimalaa ja ehdotuksia on tehty 162 voimalasta.

Laitevalmistajille ydinvoiman renessanssi tietää kukoistavaa bisnestä. Tshernobylin onnettomuuden jälkeen kuihtuneilla markkinoilla on enää kourallinen jakajia: amerikkalainen GE, Toshiban tytäryhtiö Westinghouse, ranskalainen Areva ja venäläinen Rosatom. GE on liittoutunut ydinvoimalabisneksessä japanilaisen Hitachin kanssa. Areva puolestaan on tehnyt yhteistyötä ranskalaisen EDF:n ja japanilaisen Mitsubishin kanssa.

ydinvoima  bisnes  energiapeli 
Viite