

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Raija Puukko
Ekomökki. Käsistään kätevä nikkaroi pihalle hyötyjätemökin.
2.4.2008 12.14
Sukkahousuista suodatinpussi? Vihreän Langan lukijat kertovat parhaat ekoniksinsä. Kerro sinäkin omasi!
Nikkaroi jätelavoista pihapiiriisi pieni ekomökki. Talon mitat ovat 60 x 60 x 150 cm.
Tee harjakatto. Sisälle rakenna kolme kokomittaista hyllyä. Kullekin hyllylle kaksi muovilaatikkoa. Kerää kaikki lajiteltavat hyötyjätteet laatikoihin ja kuljeta noin kerran kuukaudessa ne isompaan keräilypisteeseen. Näin säästät rutkasti sisätilaa muihin tarpeellisiin asioihin! Samalla voit seurata kuinka paljon taloutesi tuottaa hyötyjätettä pidemmällä aikajaksolla. Älä heitä rahaa roskikseen!
Kuinkahan monta A4:n kokoista kirjekuorta posti kuljettaa päivässä, ja mihin ne päätyvät? Itse olen ruvennut leikkaamaan kuoria paperiarkeiksi ja köyttämään niitä vihoiksi luentomuistiinpanoja varten. Kannet koristelen teepussien suojapapereilla.
Se on tehokkaampaa paperinkierrätystä kuin uusiopaperin ostaminen. Lisäksi kirjekuorissa on tunnelmaa – myöhemmin ehkä nostalgiaa vanhoja osoitteita, postileimoja ja yritysten logoja kohtaan.
Seinäkalenterit painetaan usein paksulle, kiiltäväksi pinnoitetulle paperille niin, että toinen puoli jää tyhjäksi. Tämä toimii mainiosti valokuvatulostuksessa. Ei niin hirveästi harmita, jos tulee joskus vähän makkelia. Raaskii antaa lastenkin tehdä digipokkarilla kuvapäiväkirjaa. Ja sen voi tietysti rakennella kalenterikäytöstä vapautuneeseen kierteeseen!
Ehdottomasti paras ekoniksini on valoverhokankaiset hedelmäpussit. Olen ommellut ne jo yli kymmenen vuotta sitten ja edelleen toimivat hyvin. Niitä käytetään myös pesupusseina. Pussit voi tehdä vanhasta valoverhosta ja sulkijanyöriksi käy tarpeeton kengännauha tai hupparinnyöri. Aika monta muovipussia vähemmän on nelihenkinen perheemme näinä vuosina kuluttanut, kun on ottanut kauppareissulle omat pussit mukaan.
Anoppi on vauvanhoitoasioissa ehtymätön ja luotettava tietolähde. Joihinkin ohjeisiin voi ehkä joskus suhtautua kriittisestikin – vaikkapa mikroaaltofysiikkaan liittyvissä.
Vastoin hyviä neuvoja, älä desinfioi tuttipulloja keittämällä niitä kattilassa, vaan aseta tiskaamisen jälkeen tilkka vettä pullon pohjalle. Sulje korkki väljästi – ilman pitää päästä kulkemaan korkin välistä. Laita pullo mikroaaltouuniin pienellä teholla. Sammuta lämmitys heti, kunnes vesi kiehahtaa. Kuuma höyry desinfioi pullon, korkin ja tutin. Kiehuvan veden määrä – ja sen vaatima energia – on minimaalinen verrattuna kattilassa keittämiseen.
Huom! Mikroaaltouunia ei saa käyttää tyhjänä, joten ole tarkkana mikron sammuttamisessa, tai laita pulloon hieman enemmän vettä, esim. 1/3. Kerralla kannattaa desinfioida useampi pullo, silloin kiehuminenkin alkaa hallitummin. Kuhunkin pulloon kannattaa laittaa vettä saman verran. Tuttiosan voi myös pudottaa pullon sisään, jos haluaa varmistua sen desinfoitumisesta.
Pahviseen jogurttitölkkiin – muita ei pidä ostaakaan – tuppaa jäämään aina paljon syötävää pohjalle jumiin. Älä epäröi laittaa tällaista tölkkiä vielä kerran jääkaappiin. Seuraavan kerran kun hiukoo, leikkaa veitsellä ja saksilla tölkki auki. Koristele muroilla ja kuivatuilla marjoilla. Nauti itsekkäästi yksin – annoksesta ei muille riittäisikään.
Hardcore-versio: Panttaa useampaa tölkinloppua jääkaapissa. Kutsu tiedostavia ystäviä kylään, ja järjestäkää jukurttipurkin ympärileikkauskilpailut. Keskustelkaa samalla kulttuurin ja moraalin törmäystilanteista.
Kovan leivänkanikan saa pehmenemään hallitusti kun jemmaa sen toviksi kuumaan höyryyn, esimerkiksi kattilassa valmistuvien papujen päälle tai paistinpannulla haudutettavan ruuan kupeeseen. Samalla leipään saa hyvän mausteisen aromin.
Vältä kemikaaleja ja säästä kuumaa vettä. Suosi sen sijaan aikaa ja mekaanista lähestymistapaa: liotusta, raaputusta, kyhnyttämistä, harjaamista, pyyhkimistä. Aviomiehet muistakoot, että ahkeran siivousrupeaman jälkeen lopussa kiitos seisoo, jopa ihan tutkimusten mukaan. Aikaa ja rapsutusta voi suosia myös kodinhoidon tässä vaiheessa.
Veden lämmittäminen vie hurjasti energiaa – etenkin sellaisen, joka juoksee suoraan viemäriin. Kun käyt suihkussa, pysäytä vesi saippuoinnin ajaksi. (Et ehkä sitä saippuaakaan joka kerta tarvitse.) Jos saippuoidessa paleltaa, ja sen takia tekee mieli valuttaa kuumaa vettä, järjestä pesutilaan parempi (ilman) lämmitys ainakin pesuvuoron ajaksi.
Julkisissa tiloissa, joissa usein on kiusallinen jono kärsimättömiä pesijöitä odottamassa vuoroaan, voit veljeyden ja solidaarisuuden osoituksena lainata suihkua hetkeksi seuraavalle.
Hardcore-versio: Jos lainaajan vastavuoroisuusluotettavuudesta eli mutuaalikredibiliteetistä ei ole takeita, pidä suihkukarsina itsellesi, mutta jäljittele suihkun ääntä sihisemällä sen aikaa kuin saippuoit itsesi sen sijaan, että tiedotat vuorosi jatkumisesta vesiputouksella. Näin varmistat pesurauhan itsellesi (useaksikin kerraksi).
Ketju lyhyesti: Pakastin – jääkaappi – tiskipöytä – liesi. Purkki kuin purkki, se liikkukoon ketjussa yhden pykälän kerrallaan. Jos aiot valmistaa ruuaksi pakasteen, siirrä se aamulla tai jo edellisenä iltana jääkaappiin. Ennen kuumentamista siirrä ruoka noin tunniksi huoneenlämpöön. Ja sama toisinpäin – paitsi että ruuan alkuviilennys kannattaa tehdä parvekkeen tai kotoisen, vetoisan ikkunalaudan kautta.
Älä pidä ikkunaa raollaan varsinkaan talvella. Jos ilma ei vaihdu, varmista isännöitsijältä, että asuntosi säädöt ovat kohdallaan. Jos joskus on pakko tuulettaa, ota koko rahan edestä pakkasta äkkiä sisään, ja sitten saman tien luukut kiinni. Ilman lämmittäminen kun ei syö paljoa energiaa. Mutta jos pidät ikkunaa jatkuvasti raollaan, jäähdytät käytännössä lattiaa ja seiniä, ja energiaa kuluu sitten niiden lämmittämiseen.
Tiskatessa rasite luonnolle tulee toisaalta lämpimän veden, toisaalta pesuaineen käytöstä. Tältä kannalta katsoen ruuantähteistä pahin on rasva, joka irtoaa paremmin vasta kuumalla vedellä ja runsaalla pesuaineella – molemmat luontoäidin murheena sitten. Lisäksi viemäriin päässyt rasva jämähtää putkiston seiniin kiinni jo muutaman metrin päässä.
Kymmenienkin vuosien päästä saat huoneistosi uusilta asukkailta joulukortin, jos kerrot heille menetelleesi aina seuraavasti:
Kuten kaikessa jätehuollossa, on tässäkin tärkeintä lähteä jätteen synnyn ehkäisemistä, eli sitä rasvaa kannattaa käyttää niukasti, mikä on terveellistäkin. Ja pidä teflonpannusi kunnossa, älä polta sitä karrelle liian kuumassa – tällöin rasvaa ei juuri tarvitse! Jos aterian jälkeen lautasella on edelleen rasvaa – yleensä kastikkeena – syö se jo ruokailun yhteydessä pois pehmeän leivän avulla. Hyvää! Näin tekevät Oikeat Kulinaristit ympäri maailmaa.
Myös paistinpannusta saa rasvan helposti pois samalla tekniikalla. Jos rasvan joukossa on paljon tummaa karstaa, jätä rasvat sitten sillä kertaa syömättä, mutta muista jatkossa käyttää paistamisessa alempaa lämpötilaa – samalla saat terveellisempää ruokaa. Syömäkelvottoman rasvan voi kaapia bioroskiin esimerkiksi munakennon kappaleella. Mutta kuka söi sen ruuan, joka syömäkelvottomassa rasvassa juuri tuli paistettua?
Hardcore-versio: Ruokaa ei pidä heittää molekyylin puolikastakaan viemäriin. Kun olet enimmät rasvat siivonnut leivän avulla, kaada pannuun vielä kuumaa vettä, huuhtele pannua varovasti heiluttaen, ja juo vesi. Energiajuomaa, nam. Anopin nähtyä tämän niksisi et ole enää unelmavävy, jos koskaan olitkaan.
Voisen veitsen voi pyyhkiä salaatinlehteen, jonka voi sitten syödä. Jos salaatinlehteen tuli liikaa rasvaa sinun maakuusi, luultavasti unohdit pyyhkiä veitsen ensin leipään. Juusto istuu veitsenterällä usein vähän tiukemmin, mutta sitä voi suostutella uittamalla veistä ensin kuumassa ruuassa (puuro, spagetti, linssimuhennos).
Menikö myöhään? Kun aamulla tiskaat suuren erän käsin, käytä edellisen altaallisen kuuma huuhteluvesi seuraavan likaisen erän tiskaamiseen altaita vuorottelemalla. Lisää vain pesuaine. Tämä kuvio on apinoitu teollisuuspesukoneista. Neo-luomua! Myös perunankeittoveden voi hyödyntää esimerkiksi altaan pohjalla lojuvien vanhojen tiskien herättelyyn.
Hardcore-versio: Käytä perunankeittovesi kahvinkeittoon. Jos keittovedessä oli suolaa, varmista, että kahvipöydän vieraat ovat Pohjois-Suomesta. Jos vedessä oli muita mausteita, esimerkiksi etikkaa, nauti kahvi hyvällä omallatunnolla ihan omassa rauhassasi.
Kahvinkeitossa siiviläpannu on ekologinen, etenkin jos keittää veden samalla levyllä millä ruokakin tehtiin. Kahvin maidon voi vielä lämmittää sitten viimeiseksi. Kahvinpurut saa helposti nosteltua bioroskiin pyöreäkulmaisella juustohöylällä. Isännöitsijä kiittää sitä, joka ei laita kahvinpuruja viemäriin. Toisaalta kulmakunnan rotat jäävät ilman jälkiruokakahviaan.
Varmista, että pesukoneesi tuloveden hana on tyyppiä, jolla voit valita myös kuumaa vettä. Näin erityisesti, jos olet kaukolämpöverkossa. (Kuuman- ja kylmänveden eripaineisuuden takia omia virityksiä ei saa tehdä hanaan. Ilmeisesti naapurini harrastaa tätä, jolloin kylmä vesi tunkee kuuman puolelle putkistossa. Tämän seurauksena satunnainen iltasuihkuni on entistä ekologisempi).
Joka kodista löytyy vähintään pieni kappa ylimääräisiä verhonipsuja, jotka eivät sovi mihinkään verhokiskoon missään päin maailmaa. Nipsuilla saa kätevästi kiinni kahvipaketit, auki leikatut sose- ja kermatölkit. Tässäkin, kuten kaikessa säilönnässä, ilmaa kannattaa jättää sisään mahdollisimman vähän. Turha ilma pakkauksen sisällä hidastaa kylmenemistä. Samalla happi edistää pieneliömaailman invaasiota apajille.
Nipsuja voi hyödyntää myös askarrellessa, esimerkiksi apuna pienissä liimauksissa. Pidä niitä aina muutama ulottuvillasi. Hätätilassa ne sopivat myös korvakoruiksi.
Suolakurkkujen ja muiden herkkujen liemet kannattaa käyttää kastikkeissa: liraus perunoiden, kukkakaalin ynnä muun keitinveteenkin tekee joskus ihmeitä. Jos liemi on kovin etikkaista, annostele vastaavasti vähemmän, tai ruokaseurasi näyttää hapanta naamaa.
Kun syntisempi ystäväsi päätyy vastusteluistasi huolimatta ostamaan uuden kannettavan tietokoneen, tarjoudu huolehtimaan vanhan asiallisesta kierrättämisestä, ja kytke se jukeboksiksi stereoihisi. Luonnollinen nyrkkisääntö on, että jos vanhassakin laitteessa on cd-asema, se ainakin osaa soittaa musiikki-cd:eitä ja helposti myös MP3-tiedostoja (soitto-ohjelma pitää ehkä asentaa, kysy kaverilta lisää).
Parin gigatavun levylle voit tallettaa kymmenittäin biisejä. Niistä voi eri tilanteisiin tallettaa tunnelmaan sopivat soittolistat. Liitäntäjohtoja ovat sopivat liikkeet pullollaan, ota mukaan malliksi esim. pienten PC-kaiuttimien yhdysjohto (jos sait niillä äänen kuuluviin) ja vastaavasti johto, joka sopii vahvistimesi AUDIO IN (joskus merkitty AUX tai EXT) liittimeen – piirroskin saattaa vakuuttaa myyjän. Kuulostaa vaikealta, mutta kyllä se toimii. Soitto-ohjelmassa voi sitten kätevästi laatia eri tilanteisiin sopivia soittolistoja.
Tweet