Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pane-leipä

3.4.2008 13.19

Saara Törmä

Tämän leipätaikinan kohottaminen kestää useamman tunnin, mutta muuten leivän teko on helppoa kuin mikä. Rauhassa kohonnut yksinkertainen leipä on erittäin hyvää.

Kaksi vaaleaa leipää

 • 15 g hiivaa tai reilu puoli pussia kuivahiivaa
 • 4 dl kylmää vettä
 • 1 rkl öljyä
 • 2 tl suolaa
 • 8 dl vehnäjauhoja
 1. Sekoita kulhossa kylmä vesi, hiiva, öljy ja suola.
 2. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita. Lyö kätesi taikinaan ja vaivaa raivokkaasti, kunnes taikina tuntuu hiukan kimmoisammalta. Taikinan on tarkoitus jäädä löysäksi, joten se ei nyt varsinaisesti irtoa kulhon reunoista. Vaivaa vielä hetki.
 3. Peitä kulho kelmulla tai laita koko kulho muovipussiin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kolme tai neljäkin tuntia.
 4. Ota esiin pelti ja peitä se leivinpaperilla. Ripottele jauhoja pöydälle. Kaavi taikina kulhosta pöydälle ja jaa se veitsellä kahteen osaan. Rasvaa kätesi öljyllä ja nosta toinen taikinapala ilmaan. Roikota sitä käsissäsi, jotta saat aikaan pitkulaisen patonkimaisen pötkön.
 5. Nosta pötkö pellille leivinpaperin päälle. Tee toiselle taikinapuoliskolle sama juttu.
 6. Ripottele leiville jauhoa ja tee leipien pintaan muutama viilto. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Anna leipien kohota liinalla peitettyinä 15 minuuttia.
 7. Paista leipiä noin 15 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se pohjaan kopautettaessa tuntuu ontolta. Leipä on parhaimmillaan tuoreena.
Viite