Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Stora Enso

Metsäkone hakkuutöissä.
Puuta nurin. Sirkka-Liisa Anttila haluaa lisätä maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteispeliä. Stora Enso

Puuta nurin. Sirkka-Liisa Anttila haluaa lisätä maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteispeliä.

Keskusta naittaa yhteen ympäristöä ja maataloutta

4.4.2008 0.00

Jukka Vahti

Keskustaministerit haluavat tiivistää ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyötä. Tämä on herättänyt muissa puolueissa epäilyjä keskustan pyrkimyksistä yhdistää ministeriöt luonnonvaraministeriöksi ja alistaa ympäristönsuojelu maataloustuottajien eduille. Hätäisimmät ovat epäilleet, että keskusta voisi nostaa asian esille jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Keskustalaisen hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen johtaman aluehallintouudistuksen yhteydessä on myös herännyt kysymyksiä alueellisten ympäristökeskusten toimintojen kohtalosta.

Vihreiden kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto suhtautuu aluehallinnon tehostamiseen myönteisesti, mutta muistuttaa, ettei sen varjolla saa heikentää ympäristöhallinnon asemaa.

”Täytyy katsoa, ettei mukana ole Troijan hevosia. Ettei tällaisten uudistusten kautta lähdetä ajamaan esimerkiksi ministeriöiden välisen työnjaon uudistamista”, Haavisto sanoo.

Pääoppositiopuolueen Sdp:n kansanedustaja Kari Rajamäki uskoo, että keskusta ja maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK tavoittelevat tosissaan ministeriöiden yhdistämistä luonnonvaraministeriöksi.

”On erittäin vaarallista, jos ajaudumme Venäjän mallin mukaiseen luonnonvaraministeriöön. Ei meillä ole mitään syytä ruveta tekemään opintomatkoja Venäjän luonnonvarahallintoon”, Rajamäki tykittää.


Ministeriöiden toimintojen
tiivistämisen ovat keskustalaisista nostaneet esille sekä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila että ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Tiilikainen totesi jo lokakuussa Vihreän Langan haastattelussa, että ministeriöt voisi tulevaisuudessa yhdistää.

”Ensi vuosikymmenellä voisi olla aiheellista, että Suomessa olisi luonnonvarainministeriö, jossa ratkottaisiin ympäristön käytön ja suojelun tasapaino, ei enää kaksi kinastelevaa ministeriötä”, Tiilikainen sanoi ja seisoo edelleen sanojensa takana.

Anttila vakuuttaa, että Suomessa tarvitaan jatkossakin itsenäistä ja erillistä ympäristöministeriötä. Hänen mukaansa keskusta ei ole marssimassa seuraaviin hallitusneuvotteluihin luonnonvaraministeriön organisaatiokaavio takataskussaan.

”Siitä ei ole kysymys, vaan siitä, että ministeriöt tekevät jo nyt monia asioita yhdessä. Ohjaamme metsähallitusta yhdessä ja valmistelemme maatalouden ympäristötuet yhdessä. Yhdessä ohjattavilla sektoreilla voitaisiin miettiä, olisiko tiiviimpi yhteistoiminta paikallaan. Varsinkin kun koko ajan joudutaan miettimään, miten tuottavuutta parannettaisiin. Sellaista ajatusta minulla ei ole missään nimessä ollut, että ympäristöministeriö lakkautettaisiin kokonaan”, Anttila sanoo.


Meneillään olevan aluehallintouudistuksen piirissä on ympäristökeskusten lisäksi muun muassa lääninhallinto, tiepiirit ja TE-keskukset. Tavoitteena on viranomaisten määrän vähentäminen ja aluejakojen tarkastaminen.

Anttilan mielestä ministeriöiden yhteistyön tiivistäminen olisi luontevaa tehdä juuri aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Keskiviikkona julkaistussa aluehallinnon uudistamishankkeen väliraportissa ehdotetaan, että ympäristökeskukset sulautetaan uuteen elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskuksen nimellä suunniteltuun alueelliseen virastoon.

”Ympäristönsuojelun painoarvo ei tulevaisuudessa missään tapauksessa ole vähäisempi. Tehtävien tärkeys säilyy riippumatta siitä, minkälaiseen kokonaisuuteen valtion aluehallinto muokataan”, Kimmo Tiilikainen vakuuttaa.


Lisää aiheesta:



Viite